Prostreno.cz

Potraviny vhodné především pro seniory

Může mít okurka něco společného s hořkou čokoládou a špenátem? No samozřejmě. Jejich pravidelná konzumace zabraňuje paměťovým ztrátám, jež souvisejí s věkem. A jakým způsobem tyto potraviny podporují další mozkové funkce?

Vlivem přirozeného stárnutí se dějí různé věci. Pokožka postupně přestává vyrábět kolagen, přičemž se omezuje také produkce zvláčňujících olejů. Začínají se objevovat také bolesti kloubů a ztenčuje se mozková kůra, což podstatně zhoršuje kognitivní schopnosti. K narušení paměti i duševní způsobilosti ve vyšším věku značně přispívají i chronické záněty, stejně jako klesající hladiny hormonů, arteriální dysfunkce, omezená hybnost nebo špatná životospráva. Naštěstí však existují potraviny, které mozku prospívají. A těmto konkrétním by se senioři vyhýbat určitě neměli…

Okurka jako osvěžující vzpruha

Že na okurky sázejí ti, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kil, to je všeobecně známý fakt. Co ale mohou přinést starším lidem? Odpověď na tuto otázku nalézáme v závěrech jisté americké studie. Ta informuje  o tom, že fisetin, což je antioxidant obsažený v této zelenině, podporuje mozkové funkce a zabraňuje výrazným paměťovým ztrátám souvisejícím s věkem. Motivací k častější konzumaci okurek by mohlo být i množství stopových minerálů důležitých pro pojivové tkáně.

Blahodárný špenát  

Skvělá výživa pro hlavu je i mnohdy podceňovaný špenát, neboť může pozitivně zasáhnout při růstu mozkové tkáně a ještě podpořit kognitivní funkce. Odborníci si to vysvětlují přítomností karotenoidu známého pod pojmem lutein. Sluší se zmínit, že špenát jako takový funguje i jako prevence depresí a duševních chorob, zatímco „dohlíží“ na správnou činnost štítné žlázy.

Tmavá čokoláda? Medicína bez předpisu 

Četné výzkumy naznačují, že i kvalitní hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa představuje způsob, jak ve stáří zlepšit uchovávání vzpomínek, soustředění i samotné myšlení. Je to proto, že platí za bohatého zprostředkovatele sloučeniny epicatechin. Tato sladkost navíc stimuluje produkci šťastných hormonů a snižuje riziko několika druhů rakovin, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku. Zároveň přispívá k regulaci cholesterolu, o čemž se moc nemluví.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat