Prostreno.cz

Klíšťata odrazují světlé barvy

Když už se přisaje, nepustí. Aktuální vlhké počasí mu navíc velmi svědčí. Na klíště si dejte pozor, je pořád hladové! S několika preventivními opatřeními mu však můžete vzít vítr z plachet. Jakou roli v tom hraje barva oblečení a sluneční svit?

Vlaštovičník, levandule, citronela, pelyněk či meduňka. Některé bylinky sice klíšťata odpuzují, ale jelikož je aktivita tohoto nezničitelného a všudypřítomného parazita i letos velmi vysoká, je třeba si jejich účinky trochu pojistit. Co můžete udělat proto, abyste se nestali hostitelem?

Buďte co nejvíce na slunci

Klíšťata na svoji kořist číhají ve stinném a vlhkém prostředí. Na slunci nemohou přežít déle než několik hodin, jednoduše vyschnou. Proto se zdržujte v místech, kam dopadají sluneční paprsky a z preventivních důvodů ve své zahradě použijte piliny a dřevěné štěpky, tedy cokoli, co v okolí domu a chalupy sníží vlhkost a udrží cizopasníky v bezpečné vzdálenosti. Ne nadarmo se zahrádkářská činnost jeví jako riziková! A tušili jste, že podle odborníků je nejvíc klíšťat na rozhraní mezi dvorem a zalesněnou oblastí?

Oblékejte se do světlých barev

Když opustíte stěny svého domova, noste speciální ponožky proti klíšťatům a na rukou mějte odpuzující náramky. Nejdůležitější je však barva oblečení. Složité vzory a tmavé barvy matou. Pokud si na sebe obléknete něco světlejšího, ideálně bílého, máte šanci klíště však identifikovat. Své svršky následně perte na 60 stupňů. „Čtyřicítku“ totiž přežívají všechna vývojová stadia od larv po dospělá klíšťata. Jistotu pak získáte tehdy, když oblečení dáte i do sušičky.

Po příchodu kontrolujte sebe i domácí mazlíčky 

Kočky a psi každý rok dělají svým majitelům starosti. Ochránit je před klíšťaty není snadné. Dávejte jim antiparazitní obojky, nechte si u veterináře předepsat tabletku. (Je ve formě pamlsku a ochranný účinek přetrvává minimálně 12 týdnů.) V každém případě svého domácího mazlíčka po příchodu domů zkontrolujte stejně pečlivě jako sami sebe. Vy se ihned osprchujte. Je statisticky dokázáno, že jedinci, kteří po outdoorových aktivitách vystaví své tělo proudu vody, významně snižují riziko přisátí klíštěte. A co dělat, když už se tak stane?

Při odstraňování na nic nečekejte

Selžou-li veškerá preventivní opatření, měli byste klíště okamžitě odstranit pinzetou nebo kleštěmi. V případě, že se v místě přisátí objeví červený flek, nepanikařte. Jedná se o projev zánětlivé reakce. Obvykle skvrna zmizí zhruba do čtyř dnů, nicméně pokud se flek zvětšuje a odmítá vás opustit, kontaktujte lékaře, který asi tak po 6 týdnech po přisátí doporučí krevní testy. (V kratší době jsou testy zbytečné, v krvi ještě nejsou vytvořené protilátky.)





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat