Prostreno.cz

Vitamin B ochladí tělo během letních veder

Jak často jíte kapustu, špenát, mrkev nebo kuřecí játra? V aktuálním parném období tyto potraviny zafungují jako váš osobní chladicí systém, protože mají velký vliv na krevní oběh.

Jaké léto nás letos čeká? Podle názoru meteorologů se v následujících měsících pořádně ohřejeme a o teplotní rekordy, stejně jako loni, nebude nouze. Zatímco jednomu horko nevadí a vyloženě si v něm libuje, druhý ho jen těžko snáší. Jak to máte vy? Buď jak buď, abyste ho přežili ve zdraví, chce to zřejmě víc než jen dostatek tekutin a omezení fyzické zátěže.

Překvapivý účinek vhodné stravy

Američtí vědci z Pensylvánské univerzity se domnívají, že příjem folátu, což je přirozená aktivní forma vitaminu B9, je v nejteplejším období roku nanejvýše důležitý. Proč? Tato látka podle nich podporuje oběhovou soustavu a pomáhá udržet krev v pohybu, čímž tělo ochlazuje.

„Víme, že dospělí jedinci jsou oproti dospívajícím náchylnější k přehřátí, dehydrataci a kardiovaskulárním chorobám, protože jejich cévy, mnohdy ucpané následkem nezdravého životního stylu, stresu a sedavého zaměstnání, mají problém s pružností. To jim zpomaluje krevní oběh, v důsledku čehož není organismus schopný se přirozeně chladit,“ vysvětluje rizika vysokých teplot lékařka a výzkumná pracovnice Anna Stanhewicz, která působí na výše zmíněné univerzitě.

Folát místo slunečníku

„Jednou z klíčových vlastností folátu je, že stimuluje produkci enzymu zvaného tetrahydrobiopterin. Tento enzym hraje důležitou roli v mnoha procesech, a to včetně tvorby oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy,“ popisuje jmenovaná odbornice. Je tedy jasné, že právě vitamin B9 aktuálně platí za klíčovou živinu. Víte ale, kde ho hledat? Respektive v jakých potravinách?

Nákupní prázdninový seznam

Nejvyšší obsah vitaminu B9 mají kuřecí játra, ořechy, obilná zrna a kvasnice. Jeho bohatým zdrojem je i špenát, kapusta, brokolice, zelí, mrkev a červená řepa. Možná se sluší dodat, že nedostatek tohoto vitaminu doprovází únava, porucha krvetvorby, trávicí obtíže, zapomnětlivost a výkyvy nálad. Jak vidno, optimální příjem je důležitý celoročně…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat