Prostreno.cz

Brusinky jsou přítelem ženského zdraví

Brusinky jsou dobrými přáteli něžného pohlaví. Ne-li dokonce těmi nejlepšími! Představují prevenci rakoviny prsu, infekce močových cest i těhotenské preeklampsie. Vhod ovšem přijdou také při hubnutí.

Historicky pocházejí brusinky ze Severní Ameriky a Kanady. Jak tamní obyvatelé objevili jejich léčivou sílu? Jistá legenda praví, že jednoho dne upustila sytě červenou bobuli bájná holubice. Indiáni tento jev vnímali jako poselství přírody a plod ochutnali. Od té chvíle začali brusinky využívat při léčbě ran způsobených jedovatými šípy. V dnešní době je můžeme zakoupit v podobě kapslí, tobolek, sirupů nebo čajových směsí. A obzvláště ženy by je měly užívat pravidelně. Hlavně z těchto důvodů!

Prevence rakoviny ňader

Brusinky zprostředkovávají široký komplex důležitých živin, a to včetně vysokého podílu vitaminu C. Že je dobrý jenom při nachlazení? Ale kdeže! Podle studie amerických vědců mají ženy, které přijímají vitamin C v dostatečném množství, výrazně nižší riziko rakoviny prsu.

Ochrana před infekcí močových cest

Jako infekci močových cest označujeme situaci, kdy je v moči přítomný nějaký cizorodý zárodek neboli patogen. Nejčastějším typem bakterií, jež tuhle nepříjemnost způsobuje, je v 85 % případů Escherichia coli. Statisticky jsou k této patálii náchylnější příslušnice něžného pohlaví, neboť ji za život prodělají hned několikrát. O další důvod víc, proč brusinky zařadit do stravy! Obsahují totiž speciální antioxidanty proanthokyanidiny, které zabraňují přilnutí bakterií ke stěně močových cest, čímž infekcím předcházejí.

Lepší dietní vyhlídky

Jmenované červené poklady jsou taktéž báječným parťákem při redukci váhy. Jejich výhodou je silný protizánětlivý účinek, za který vděčí především tříslovinám. Díky nim zklidňují a pročisťují žaludeční i střevní sliznici, což zlepšuje jejich funkce. Pomyslnou troškou do mlýna přispívá i vláknina, která prodlužuje pocit sytosti, podporuje detoxikaci a zpravidelňuje pohyby střev.

Spojenectví proti preeklampsii

Preeklampsie je závažné onemocnění, které ohrožuje těhotné ženy i jejich nenarozená miminka. Příčinou bývá nerovnováha mezi krevními látkami nastávající matky a plodu, což může mít fatální následky. Jak se bránit? Američtí experti působící na University of Maryland Medical Center se domnívají, že určitou možnost představují právě brusinky, jejichž pravidelná konzumace může pravděpodobnost preeklampsie omezit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat