Prostreno.cz

Vosí štípnutí může během pár vteřin změnit život

Vosy opravdu otravné a dělají z grilování nebo zmrzliny souboj kdo s koho. Lákají je sladká jídla a nápoje, ale i maso, a dokážou být ve svém snažení velmi urputné – a ještě se vám „odmění“ štípnutím. Při tom vstříknou do rány jed, který způsobuje bolest a otok.

Vosí štípnutí je bolestivé a svědí, naštěstí ale obtíže zpravidla zmizí za relativně krátkou dobu. Výjimkou je štípnutí v oblasti úst nebo hrdla, kdy se jedná o stav vysokého nebezpečí, protože hrozí riziko udušení.

Co dělat při alergické reakci

Při alergické reakci se neobjeví alergická reakce jen v místě bodnutí, ale na celém těle. Příznaky jsou od závratě až po dušnost a šok. Pokud dojde u postižené osoby k šoku, pak byste ji měli neprodleně položit do polohy na záda se zvednutýma podloženýma nohama a vyrozumět lékaře. Pokud je to možné, doporučuje se také cucání ledových kostek a chlazení místa bodnutí ledovými obklady.

Vosa, nebo včela

Na rozdíl od včel nenechávají vosy v místě bodnutí žihadlo. Pokud tedy najdete zabodnuté žihadlo, pochází štípnutí od včely. Ošetření je ovšem u obou stejné. Jen se doporučuje včelí žihadlo co nejrychleji vytáhnout pinzetou, tak abyste nezmáčkli jedový váček, který stále může vypouštět jed do rány. Místo následně vydezinfikujte.

Jak na vosí bodnutí

Pokud máte někde po ruce zklidňující přípravek proti štípnutí, pak ho aplikujte hned, jak jen to bude možné a opakujte podle potřeby. Také vysátí jedu ústy nebo odsávačkou může pomoci, ovšem rána se po bodnutí zacelí velmi rychle, proto je potřeba jednat okamžitě. Pokud vysajete jed ústy, nikdy ho nepolykejte, ale vyplivněte a ústa si důkladně vypláchněte vodou. Toto by samozřejmě nikdy neměli provádět alergici!

Následná opatření

Ledovými obklady nebo kostkami ledu chlaďte ránu. Nikdy ale nepřikládejte přímo na kůži, ale zabalte je do tenké utěrky nebo kapesníku. A především miminka a malé děti byste takto neměli ochlazovat příliš dlouho. Stačí vždy několik vteřin, obklad odejmout a zase na několik vteřin přiložit. U starších dětí a dospělých se doporučuje chladit vždy maximálně deset minut. Při bodnutí v oblasti úst se doporučuje do doby než dojedete do nemocnice, cucat ledové kostky. A ačkoli to hodně bolí a svědí – pokuste se ránu nechat v klidu a neškrábat se, abyste zabránili šíření možného zánětu.

Přírodní léčivé prostředky

Úplnou klasikou je syrová cibule. Stačí ji rozkrojit na půl a rozkrojenou částí položit na bodnutí. Dokáže díky svým protizánětlivým látkám snížit svědění i bolest. Otok potom může zmírnit octový obklad (ocet naředěný vodou).

Jak si udržet vosy od těla

Existuje řada metod, jak se zbavit vos. Jestli opravdu fungují, je často věcí názoru. Zatímco někdo doporučuje rozkrojit citrony a rozmístit je po stole, jiní zase přísahají na doutnající rozemletou kávu. Další ze způsobů, jak se zbavit vos, je česnek, jehož vůni údajně vosy nesnášejí. Stačí jen rozkrojit několik stroužků a rozmístit na stole.

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat