Prostreno.cz

Sušená hluchavka dodá vaší pleti zašlou slávu

Hluchavinka, cumláň, jasnota bílá či mrtvá žihlava. Jsou z ní báječné omáčky i polévky. Vytrvalá rostlina s charakteristickými bílými květy, kterou většina lidí zná jako hluchavku, patří mezi neprávem opomíjené bylinky. A přitom dodává zašlou slávu pleti i vlasům!

Hluchavka bílá je tak trochu v nevýhodě, a to kvůli svému vzhledu. Naneštěstí se totiž podobá kopřivě, takže si mnozí myslí, že pálí, přitom to není pravda. (Hluchavek je více druhů, ale mezi ty neznámější patří právě ta bílá.) Navíc ji leckdo považuje za neužitečný plevel, což si tahle bylinka rozhodně nezaslouží. Proč v srpnu až září nepropást její sběr?

Lék pro muže i ženy

Hluchavka výborně léčí menstruační problémy, posiluje dělohu, mírní krvácení po porodu, pomáhá při zánětu vaječníků, účinkuje při menopauze, čistí krev, v rámci sedacích koupelí zastavuje bělavý výtok a ženské mykózy. Považuje se tedy za ženskou bylinku. Jenže i mužům dělá dobře!

Pozitivně působí na prostatu a ledviny, usnadňuje močení, krotí hemoroidy, křečové žíly, nepravidelnou stolici a zabírá při nespavosti (uklidňuje tělo a navozuje pocit ospalosti, proto si rozumí s třezalkou).

Kosmetický všeuměl

Usušený květ se přidává do směsí spolu s květem divizny, černého bezu a podbělu. V této kombinaci léčí respirační onemocnění, mezi které patří kašel, bronchitida, rýma, chřipka a angína. Bylinka hydratuje pleť a ve formě oleje (připraveného z květů, olivového oleje a měsíčku) se používá na spáleniny vzniklé od sluníčka.

Ze sušené nati a listů, které mají podobné účinky jak květy, jsou výborné obklady či koupele, které pomáhají urychlovat hojení drobných poranění kůže. Díky obsahu tříslovin má hluchavka i stahující účinky, kterých se využívá při léčbě akné nebo ekzémů. Právem je tak hluchavka nazývaná královnou obkladů.

Zároveň dělá dobře vlasům, které posiluje a dodává jim lesk. (1 vrchovatou čajovou lžičku sušené nebo čerstvé hluchavky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 až 10 min odstát, sceďte, nechte mírně vychladnout a přelijte přes vlasy. Ty už poté neoplachujte.) A kde ji najít?

Při sběru nedělejte tyhle chyby!

Hluchavka sídlí na polích, okolo živých plodů, podél cest a zdí, v příkopech a na mýtinách. Pro léčebné účely se sbírá pouze čistě bílá hluchavka (sluší se uvést, že sběr je sice trochu náročnější, ale vyplatí se), samotné květy nebo celé vrcholky rostlin, hned na počátku květu.

Bílé květní koruny se vytrhávají za suchého počasí nejlépe kolem 12. hodiny, nesmějí se zapařit a suší se ideálně rychle a ve stínu. Mladé, čerstvé listy mohou být součástí nádivek a salátů, neboť jsou dobrým zdrojem vitaminu A. Z hluchavky se však nejčastěji připravuje čaj, nálev, již zmíněné obklady, tinktura či odvar. Využití je přitom téměř nekonečné. Už si na ni chystáte košík?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat