Prostreno.cz

Vedlejší účinky cibule ocení především intimní život

Je příčinou pláče, ale to jí člověk rád odpustí. Cibule se pěstuje a konzumuje po celém světě, a to obvykle vařená, neboť v syrovém stavu má ostrou a štiplavou chuť i vůni. Věděli jste o ní, že podporuje sexuální výdrž i energii?

Hodí se do omáček, polévek a salátů, ale i pod maso. Bez cibule by to v kuchyni zkrátka nešlo. Záznamy naznačují, že se tento druh oblíbené kořenové zeleniny začal používat v Číně, někdy v roce 5000 před naším letopočtem. Cibuli však znali již staří Egypťané, kteří ji považovali za součást pohřebních obřadů. Že cibulka léčí bradavice, kašel a patří k přírodním antibiotikům, už nejspíš nikoho nepřekvapí, přesto je tu pár dalších vedlejších účinků její konzumace, o kterých možná nevíte.

Chrání očí i orální zdraví

Síra v cibuli zlepšuje zdraví oční čočky. Stimuluje totiž produkci proteinu s názvem glutation, který působí jako antioxidant. Vyšší hladiny tohoto proteinu představují snížené riziko glaukomu, makulární degenerace a šedého zákalu. Sloučeniny síry zároveň pomáhají redukovat bakterie v ústech, čímž poskytují prevenci proti zubnímu kazu. Po konzumaci cibule si však ústa důkladně vypláchněte, zejména pokud míříte mezi lidi.

Dodává energii

Při únavě automaticky saháte po nápojích s kofeinem? Příště zkuste cibuli. No ano! Celé to funguje tak, že vláknina v ní schovaná zpomaluje trávení a udržuje hladinu energie stabilní. Inulin, což je polysacharid patřící do skupiny fruktanů, se zase stará o fyzickou výdrž. No neberte to a vyzkoušejte třeba výborné plněné cibule. Vnitřky nasekejte, osmažte na másle, přidejte na kostičky pokrájenou šunku, česnek, bylinky a smetanu. Do směsi vmíchejte nastrouhaný parmazán a celé to vložte zpět do cibulí. Ještě posypte sýrem a dejte zapéct.

Podporuje sexuální výdrž

V Africe se věří, že cibule podporuje sexuální zdraví mužů a působí proti impotenci a erektilním dysfunkcím. Podle tamních obyvatel je však velmi důležité, aby se spárovala s medem, potravinou, které se přisuzuje sexuální výdrž a odolnost.

Krotí oxidační stres

Podle čínských vědců může užívání šťávy z cibule regulovat oxidační stres a choroby, které vyvolává. To vše díky kvercetinu, tedy jednomu z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů. A co vnější užívání?

Přispívá ke kráse pleti

Cibule je plná vitaminů (konkrétně A, C a E). Všechny z nich přispívají ke zdraví pokožky, brání ji před volnými radikály a bakteriemi a zároveň se starají o její přirozenou záři. Díky obsahu zinku také působí proti akné, vyrážkám a vráskám! Už jste si někdy připravili cibulovou masku? Jeden kus najemno nastrouhejte, smíchejte se žloutkem a troškou medu. Naneste na pleť, nechte 20 minut působit a poté smyjte. Pro maximální účinek občas masírujte pokožku čerstvou cibulovou šťávou, která zvyšuje krevní oběh.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410539/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat