Prostreno.cz

Vedlejší účinky cibule ocení především intimní život

Je příčinou pláče, ale to jí člověk rád odpustí. Cibule se pěstuje a konzumuje po celém světě, a to obvykle vařená, neboť v syrovém stavu má ostrou a štiplavou chuť i vůni. Věděli jste o ní, že podporuje sexuální výdrž i energii?

Hodí se do omáček, polévek a salátů, ale i pod maso. Bez cibule by to v kuchyni zkrátka nešlo. Záznamy naznačují, že se tento druh oblíbené kořenové zeleniny začal používat v Číně, někdy v roce 5000 před naším letopočtem. Cibuli však znali již staří Egypťané, kteří ji považovali za součást pohřebních obřadů. Že cibulka léčí bradavice, kašel a patří k přírodním antibiotikům, už nejspíš nikoho nepřekvapí, přesto je tu pár dalších vedlejších účinků její konzumace, o kterých možná nevíte.

Chrání očí i orální zdraví

Síra v cibuli zlepšuje zdraví oční čočky. Stimuluje totiž produkci proteinu s názvem glutation, který působí jako antioxidant. Vyšší hladiny tohoto proteinu představují snížené riziko glaukomu, makulární degenerace a šedého zákalu. Sloučeniny síry zároveň pomáhají redukovat bakterie v ústech, čímž poskytují prevenci proti zubnímu kazu. Po konzumaci cibule si však ústa důkladně vypláchněte, zejména pokud míříte mezi lidi.

Dodává energii

Při únavě automaticky saháte po nápojích s kofeinem? Příště zkuste cibuli. No ano! Celé to funguje tak, že vláknina v ní schovaná zpomaluje trávení a udržuje hladinu energie stabilní. Inulin, což je polysacharid patřící do skupiny fruktanů, se zase stará o fyzickou výdrž. No neberte to a vyzkoušejte třeba výborné plněné cibule. Vnitřky nasekejte, osmažte na másle, přidejte na kostičky pokrájenou šunku, česnek, bylinky a smetanu. Do směsi vmíchejte nastrouhaný parmazán a celé to vložte zpět do cibulí. Ještě posypte sýrem a dejte zapéct.

Podporuje sexuální výdrž

V Africe se věří, že cibule podporuje sexuální zdraví mužů a působí proti impotenci a erektilním dysfunkcím. Podle tamních obyvatel je však velmi důležité, aby se spárovala s medem, potravinou, které se přisuzuje sexuální výdrž a odolnost.

Krotí oxidační stres

Podle čínských vědců může užívání šťávy z cibule regulovat oxidační stres a choroby, které vyvolává. To vše díky kvercetinu, tedy jednomu z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů. A co vnější užívání?

Přispívá ke kráse pleti

Cibule je plná vitaminů (konkrétně A, C a E). Všechny z nich přispívají ke zdraví pokožky, brání ji před volnými radikály a bakteriemi a zároveň se starají o její přirozenou záři. Díky obsahu zinku také působí proti akné, vyrážkám a vráskám! Už jste si někdy připravili cibulovou masku? Jeden kus najemno nastrouhejte, smíchejte se žloutkem a troškou medu. Naneste na pleť, nechte 20 minut působit a poté smyjte. Pro maximální účinek občas masírujte pokožku čerstvou cibulovou šťávou, která zvyšuje krevní oběh.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410539/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat