Prostreno.cz

Poznejte skvělé účinky svaté bazalky

Není bazalka jako bazalka. Už jste slyšeli o té svaté? Takhle poeticky se jí neříká jen tak pro nic za nic. Chrání totiž před rakovinou i Alzheimerovou chorobou. Také usnadňuje zvládání stresu a zachovává zdravé srdce.

Asi není nikdo, kdo by neznal bazalku. Jenže pozor, rod těchto rostlin z čeledi hluchavkovitých zahrnuje přibližně 60 druhů, přičemž se k různým účelům využívá méně než 10. Mezi ně nepochybně patří i bazalka svatá, která je již tisíce let vnímána jako nejposvátnější bylinka hinduistického náboženství. Podle ajurvédy přináší lásku, soucit i čistotu. Dle názoru odborníků má zase blahodárné účinky na lidské zdraví. Zapůsobí tyhle i na vás?

Náskok v boji se stresem

Jmenovaný druh bazalky funguje jako silný adaptogen. Nejste si jistí, co přesně to znamená? Za tímto pojmem alternativní medicíny se skrývá rostlinný produkt, který ve stresových situacích zvyšuje odolnost organismu a zlepšuje schopnost odolávat nepříznivým podmínkám. Jinými slovy – pomáhá tělu i mysli zvládat vypjaté situace. A uznejte sami – komu se něco takového dnes nehodí?

Ochrana před rakovinou

Rostlina, jíž je zasvěcen tento článek, nabízí skutečně požehnané množství vzácných fytochemikálií, díky čemuž eliminuje volné radikály způsobující rozvoj rakoviny, zatímco zabraňuje poškození buněk DNA. Navíc působí protizánětlivě, což ochranu před touto zákeřnou nemocí jen umocňuje.

Blaho pro srdeční rytmus

Uvedený hinduistický poklad rovněž mírně ředí krev, čímž usnadňuje její průtok. Dále harmonizuje krevní tlak a přispívá k regulaci cholesterolu, takže platí za báječnou srdeční medicínu. Mimochodem, snižuje i hladinu cukru v krvi, proto zmenšuje pravděpodobnost výskytu cukrovky.

Restart mozkových funkcí

Bazalka svatá má příznivý vliv i na mozek a kognitivní funkce. Bývá spojována s nižším rizikem Alzheimerovy choroby, stejně jako s ostřejší pamětí, lepším soustředěním a všeobecně jasnější myslí. Nedáte si tedy šálek bazalkového čaje? Přece kde je psáno, že musíte tuhle bylinku jenom sypat do jídla…

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat