Prostreno.cz

Síla podzimních bylinek je základním kamenem pro podzimní zdraví

Byliny a koření v historii lidstva prokázaly neuvěřitelné léčivé i kulinářské schopnosti. Které z nich vám budou užitečné právě teď na podzim? Využijte sílu zázvoru, česneku nebo šalvěji. Vyhnete se nemocem i podzimním splínům!

Podzimní čas si lidé obvykle spojují s pestrými barvami, chladnějším počasím i nemocemi. Na ty se však dá vyzrát – s pomocí přírody. Tyhle poklady určitě doma musíte mít!

Zázvor

Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a může léčit nevolnost. Bývá jedním z nesmírně důležitých komponentů alternativní medicíny a rozumí si s česnekem i kajenským pepřem, dalšími bojovníky proti podzimním potížím.

Kajenský pepř

Kajenský pepř obsahuje aktivní složku kapsaicin, která pomáhá snižovat chuť k jídlu a naopak zvyšovat spalování tuků, což se hodí těm, kdo přes léto trochu přibrali. Tohle koření zároveň působí proti chřipce a nachlazení. Ve skutečnosti rozpouští a uvolňuje hlen.

Česnek

Česnek je bylinkou i kořením. Bývá domovinou alicinu, který je zodpovědný za jeho zdravotní účinky i výraznou vůni. Pokud potřebujete bojovat proti nemoci, zejména v případech běžného nachlazení, je pro vás česnek to pravé. Nejen, že zabojuje proti virům, ale také sníží hladinu cholesterolu.

Skořice

Voňavá skořice má antibakteriální a antifungální vlastnosti, které pomáhají snižovat riziko infekcí. Upřít se jí nedají ani pozitivní účinky na snižování hladiny cukru v krvi. Souběžně s tím skořice bojuje proti zánětu a je skvělým kořením pro diabetické pacienty.

Šalvěj

Málo světla, zima a vlhko. Přesně tohle lidi vede k podzimním splínům, tolik typickým pro měsíce září, říjen a listopad. Co s tím? Stačí do jídel přidávat šalvěj, která krotí deprese a navozuje optimismus. Mezi její další výhody patří i to, že vyniká antimikrobiálními vlastnostmi, které ničí mikroby a podporují růst zubního plaku. Nemáte-li ji po ruce, využijte podobných účinků meduňky nebo oregana.

Kurkuma

I kurkuma nabízí silné protizánětlivé účinky. Jedná se o skvělý antioxidant, který pomáhá zvýšit množství antioxidačních enzymů těla. A díky kurkuminu zmírňuje deprese.

Zdroj: www.herbslife.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat