Prostreno.cz

Baby mrkev nepatří do lednice

Patří do stejné rodiny jako petržel, celer nebo pastinák. Mrkev zná každý. Ale víte, jak ji co nejlépe upravovat a skladovat? Kvůli chybám přicházíte o chuť i cenné látky!

Mrkev obecná známá také jako Daucus carota je kořenová zelenina, která má v kuchyni své nezastupitelné místo. Setkat se lze i s tak zvanou baby karotkou, jež láká především svým pravidelným, bezchybným tvarem a intenzivní oranžovou barvou. Pravda je taková, že se baby mrkev vyrábí z méně hezkých nebo zlomených mrkví, a bohužel se namáčí do chlórové lázně. To proto, aby byla dokonale čistá a zářivá.

I přes tento handicap používaný během procesu zpracování se však i nadále jedná o cenný zdroj vlákniny, beta karotenu, draslíku, vitaminů A, C a K1 – fytomenadionu a antioxidantů. Působení na zdraví se tak mrkvičce, ať už malé či větší, rozhodně upřít nedá. Co všechno svede i s vaším organismem?

Snižuje hladinu cholesterolu

Již není žádným tajemstvím, že strava bohatá na karotenoidy snižuje hladinu cholesterolu, protože se rozpustná vláknina váže na žlučové kyseliny. V překladu to znamená, že pokud zvýšíte příjem mrkvičky, snížíte pravděpodobnost srdečních onemocnění i mozkové příhody.

Detoxikuje organismus

Mrkev je plná vitaminu A, který se syntetizuje z karotenoidů. A právě ten podporuje játra při vylučování toxinů z těla.

Stará se o zdraví zubů a dásní

Ač se vám to možná nezdá, mrkev čistí ústa i zuby. Stimuluje dásně a podporuje produkci alkalických látek, jež vyrovnávají tvorbu kyselin a bakterií. Mrkev tak v konečném důsledku předchází poškození zubů.

Chutná blanšírovaná, restovaná, dušená a pečená. (Syrová má velmi odolné buněčné stěny, takže při trávení tělo získá asi jen čtvrtinu obsaženého betakarotenu. Z uvařené mrkve je však výtěžek dvojnásobný.) Mrkvi se nedá upřít ani to, že ji lze přidávat do polévek, omáček a salátů. A co dělat, aby vám vydržela co možná nejdéle?

Do lednice ne!

V první řadě vybírejte co nejčerstvější kusy. Dále se vyvarujte mrkve s viditelným poškozením, jako třeba tmavými skvrnami. Po příchodu domů tuhle oranžovou kořenovou zeleninu namočte asi tak na 15 minut do roztoku soli a vody, který ji zbaví dvou nejčastějších druhů pesticidů. Mrkev pak osušte kuchyňskou utěrkou a vložte do sáčku se zipem. Ten uložte na chladnější místo, ovšem nikoli do lednice. Tam změkne a scvrkne se.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat