Prostreno.cz

Citronová mini okurka je plná prospěšných živin

Nejspíš pochází z Indie a je obvykle zlatožlutá. Její chuť bývá mírně sladší a zemitá. Citronová okurka, jejíž semena se prodávají i u nás, působí exoticky, ale vůbec není třeba se jí bát. Jak ji uplatníte v kuchyni i kosmetice? Pupínkům nedá šanci!

Představte si plod dlouhý přibližně 5–7 centimetrů. Tento plod vypadá trochu jako citron, ale v kuchyni často nahrazuje rajčata. Říká se mu citronová okurka (Cucumis sativus neboli lemon apple), která nabízí několik užitečných živin, včetně vitaminů A a C, železa, vápníku a antioxidanty. Jeden šálek obsahuje asi jen 20 kalorií. Odkud se vzala?

Malý plod s mocnými účinky

Předpokládá se, že citronové okurky pocházejí z Indie. Obecně se nejvíc hodí do čerstvých zeleninových salátů, koktejlů, dipů a smoothies, rozumí si s dýní, mrkví, čerstvými bylinkami, sýry, citrusy, olivami a octem. Pěstují se stejně jako běžné okurky a vlastně mají podobné vlastnosti (mohou se i nakládat). Hydratují tělo, neboť dužina má velmi vysoký obsah vody.

Aktivní libido

Antioxidanty v nich ukryté vykazují protizánětlivé schopnosti a zabraňují poškození volnými radikály. Přítomná vláknina zase úspěšně bojuje se zácpou. (Denní příjem vlákniny u dospělého člověka je stanoven zhruba na 30 gramů, přičemž průměrný Čech se dostane jen na poloviční množství. A to je špatná zpráva!)

Zároveň se říká, že odvar ze semen citronové okurky vyléčí všechny typy jaterních chorob, pokud se popíjí brzy ráno na lačný žaludek. Pokud semena usušíte, získáte prostředek povzbuzující vitalitu, libido a kvalitu spermií. A to pořád není všechno.

Využití v kosmetice

Pokud citronovou okurku nastrouháte a smícháte ji s mandlovým olejem, růžovou vodou, kurkumou a ideálně i práškem ze santalového dřeva, vytvoříte masku dodávající pokožce jas, zdravou barvu a svěžest. Maska zároveň působí proti akné. Pokud se tedy někde v obchodě s citronovou okurkou setkáte, zkuste, co všechno umí. V případě, že vás nadchne, nechte si nějakou na později.

Zatoužíte-li uchránit její výživový obsah a sladkou chuť, zabalte ji do suchého papírového sáčku, ten vložte do plastové krabičky a nechte na chladném místě. Plody zůstanou v původním stavu asi tak 3 dny, poté začnou vadnout a ztrácet svěžest.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat