Prostreno.cz

Potraviny pro odborný úklid zabordelených jater

Pořád utahaná, unavená a bez nálady? Ne vždy za to může nesprávně rozdělený čas mezi prací a soukromým životem…

Nezdravý životní styl stresuje nejen naši duši, ale i naše tělo. Hříchy jako alkohol, tučné jídlo a nedostatek pohybu nutí náš hlavní očišťovací orgán – játra, pracovat na plné obrátky. A zrovna ten toho umí víc než dost.

Co všechno umějí naše játra?

Tak zaprvé řídí celou naši látkovou výměnu a její přeměnu na energii, a pak regulují její spotřebu. Mají na starosti také zásoby bílkovin a tuků a jejich zpracování, a ukládají zásoby cukru ve formě glykogenu. Kromě toho střádají vitamíny rozpustné v tucích, vitamín B12, železo a mnoho minerálních látek.

Navíc jsou odpovědné za tvorbu esenciálních bílkovin, za srážení krve a tvoření hormonů a protilátek. Dále podporují trávení díky produkci žlučových šťáv a jsou nejdůležitějším detoxikačním orgánem v těle. Játra filtrují a vážou jedovaté látky, alkohol, léky a koncové produkty látkové výměny.

Potraviny, které jsou pro játra podporou

Naštěstí jsou játra nanejvýš vytrvalá a při malých škodách se dokážou zase samy zregenerovat. Ale aby k tomu došlo, měli byste jim čas od času dopřát něco dobrého a dovolit jim na chvíli si odpočinout. Následujících šest potravin vám s tím může pomoci.

Hořká zelenina

Čekanka, artyčoky, růžičková kapusta a šalvěj podporují výrobu žluči. Díky ní je tuk obsažený v potravinách pro tělo lépe stravitelný. Kromě toho snižují vysoké hodnoty tuku v krvi.

Červená řepa

Kulatá zelenina je bohatá na antioxidanty a obsahuje mnoho sekundárních rostlinných látek, jako je pektin, který pomáhá játrům odbourat jedovaté látky. Červená řepa boduje kromě toho také látkami, které brzdí zánětlivé procesy, a podporují tak detoxikaci.

Brokolice

Malé zelené stromečky mají vysoký podíl antioxidantů a vlákniny. K tomu navíc oplývají ještě nezanedbatelným množstvím vitaminu C a E. Kromě toho obsahují velké množství chlorofylu, který dokáže vyplavit z těla jedovaté látky z prostředí a odlehčuje tak játrům. Brokolice aktivuje funkci jater, podporuje čištění střev a podporuje látkovou výměnu.

Batáty

Spolu s mrkví a dýní jsou batáty bohaté na kartinoidy. Ty podporují játra a chytají volné radikály. Kromě toho chrání kůži pře UV zářením a rakovinou.  

Listová zelenina

Špenát, pak choi, mangold nebo kapusta mají velmi kvalitní obsah účinných látek (vitamin C a E, kyselina listová, selen a betakaroten), chrání před infekcemi a odvádí jedy z těla.

Kurkuma

Prášek z oranžově zbarveného kořene je nejoblíbenějším kořením jater. Stimuluje produkci žaludečních šťáv a žluči a podporuje játra při trávení tuků. Kromě toho je kurkuma jejich velmi účinný spalovač a podporuje jejich rozpouštění tím, že zvyšuje buněčnou látkovou výměnu a trávicí procesy.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.mayoclinic.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat