Prostreno.cz

Neuvěřitelné výhody omalovánek pro dospělé

Omalovánky nejsou jen pro děti! Užitek z nich mají i dospělí a v dnešní době plné stresu bývají čím dál vítanějším pomocníkem při úlevě od stresu a napětí. Tak i vy popadněte pastelky a uvolněte svoji mysl, konečně se pořádně vyspíte!

Úplně první omalovánky pro dospělé se objevily již v 60. letech 20. století. Již tehdy se vědělo, že díky nim se lidé vědomě soustředí na okamžik, a nemyslí tak na své každodenní starosti, což později potvrdily i některé studie. Výsledky jedné z roku 2018, které publikoval časopis The Arts in Psychotherapy, jsou výmluvné až dost.

Vědci tehdy sledovali 200 lidí hospitalizovaných pro zdravotní potíže nebo chirurgický zákrok. Zjistili, že když se pacienti v průměru 50 minut denně věnovali omalovánkám, významně se zlepšila jejich nálada, naopak se zmírnil stres, bolesti a úzkost. A proč konkrétně jsou omalovánky tak zázračné? Tohle všechno s vámi udělají!

Při opakování pohybů zklidníte svoji mysl

Čárka pastelkou sem, čárka tam. A znovu. Díky základním opakujícím se pohybům mysl přestává být ostražitá a přechází do relaxačního módu. Ovšem záleží i na barvách. Ty studené, jako je modrá a zelená, vyvolávají klid, zatímco červená a oranžová dodávají energii a povzbuzují k aktivitě.

Omezíte škodlivé modré světlo

Když mobil, notebook a tablet vyměníte za omalovánku, vyhnete se expozici modrého světla, čímž přispějete ke kvalitnějšímu spánku. I to se počítá.

Probudíte vnitřní dítě

Omalovánky, a to zejména ty složitější a propracovanější, probouzejí kreativitu a hravost.  Ve společnosti pastelek vás jistě políbí inspirace pro vaše vlastní projekty!

Užijete si nevšední rebelii

Ne, omalování nemusí mít pevně daný řád, což je něco, co dospělé láká. Jistě to taky cítíte. Jste v zajetí nařízení, zákonů a pravidel společnosti. Některé z nich jsou dost ubíjející, proto je vymanění se ze stereotypu a mantinelů neskutečnou úlevou! Chcete mít modré slunce a zlaté stromy? Beze všeho, postavte se řádu, vždyť je to vaše omalovánka!

Udržíte svůj mozek v kondici

Výtvarné činnosti trénují kognitivní funkce (díky nim člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly), které slábnou s rostoucím věkem. Dá se tak říct, že když omalovánky pojmete za výplň svého volného času, dočkáte se elegantního stárnutí a svěží mysli. Tak co, jdete do nich?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat