Prostreno.cz

Důkladná péče o roušku

Jednorázové či látkové roušky se opět staly naším každodenním společníkem. Podle aktuálního průzkumu je nosí 97,8 procenta české populace. Většinou se jedná o roušky látkové, často podomácku vyrobené. V čem však Češi pokulhávají, je správná péče o ně. Poradíme vám, jak na to!

Základní pravidla

Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS pro společnost Respilon si 40 procent lidí roušku mění jen jednou denně, a 15 procent lidí dokonce jen jednou za týden. Správně by se měla rouška měnit za novou po každém použití, jejich nositelé by se neměli obličejové části vůbec dotýkat a ani si stejnou roušku opakovaně sundávat a nasazovat. Takovým počínáním se nejenže snižuje vlastní účinnost roušky, ale navíc patří kontakt rukou s kapénkami obsahujícími virové částice COVID-19 a následný dotyk v oblasti obličeje k častým způsobům přenosu onemocnění.

Průzkum také ukázal, že více než třetině oslovených respondentů nošení roušky vadí. Nejčastěji si však stěžují na to, že se jim v nich špatně dýchá, a také na náročnou péči. Na nutnost sterilizace a praní látkových roušek si stěžovala pětina účastníků průzkumu. Přitom správná manipulace a vyvařování je pro účinnost roušek v zastavení šíření viru zásadní.

Dezinfekci je dobré nosit stále při sobě

Lidé si také často neuvědomují, že při manipulaci s rouškami je potřeba mít čisté ruce. Když se pohybují v MHD nebo v obchodech, většinou nemají možnost si ihned po dotyku rizikového místa umýt ruce teplou vodou a mýdlem. Proto je nanejvýš praktické mít s sebou v tašce dezinfekci ve spreji či gel v menším balení, které s sebou každý může nosit celý den.

5 tipů, jak snadno pečovat o roušku

Vzhledem k aktuálnímu vývoji počtu nakažených se zdá, že nošení roušek z našich životů jen tak nezmizí. Proto možná leckomu přijdou vhod tipy, jak o ně dobře pečovat a zároveň si nepřidávat práci.

  1. Noste u sebe dva dostatečně velké uzavíratelné plastové sáčky. V jednom budou připraveny čisté roušky, do druhého pak lze odkládat ty použité. Potenciálně infikované roušky nikdy nedávejte přímo do kapsy nebo do kabelky. Po příchodu domů odkládací sáček vydezinfikujte.
  2. Pro vyvařování roušek nemusíte stavět obří hrnec s vodou na plotnu. Zvládne to parní, ale také běžná pračka. Stačí, když nastavíte teplotu alespoň na 60 stupňů a použijete dezinfekční přípravek na prádlo. Pro větší jistotu můžete roušky před vypráním také postříkat dezinfekčním sprejem.
  3. Použité roušky nezkoušejte dezinfikovat v mrazáku nebo mikrovlnce. Účinnost těchto metod se nepotvrdila, a navíc by látka v zapnuté mikrovlnce mohla začít hořet. Možnou alternativou klasického vyvařování je použití sterilizátoru na dětské lahve, který roušku dezinfikuje parou.
  4. Pokud si roušky šijete nebo kupujete, volte ty, které mají zapravené švy a netrčí z nich nitě. Vyvařování a časté praní je pro každou látku náročný proces a nezapravené okraje látky se velmi často třepí.
  5. Po vyprání roušky by mělo následovat žehlení, stejně dobře však poslouží i sušení v sušičce na bavlněný program.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat