Prostreno.cz

Antibiotika neovlivňují jenom střevní mikroflóru

Užíváním antibiotik si můžeme na dlouhou dobu narušit rovnováhu ve střevní mikroflóře. To je už dnes známý fakt a hodně nám při tom pomáhá doplňování laktobacilů. Ovšem bakteriální nerovnováha může vést až k nadváze. Jak?

V principu jsou antibiotika pro medicínu požehnáním. Od roku 1942, kdy první pacient dostal penicilín, dokázaly tyto léky zachránit tisíce lidských životů a vyhladily nebezpečné nákazy. Ale bohužel postupně se jejich používání nevztahuje jen na život ohrožující onemocnění, ale bývají předepisovány nepromyšleně, až příliš velkoryse a lhostejně i při tak banálních nemocech jako jsou například jednoduchá nachlazení.

Antibiotiky se vykrmují hospodářská zvířata

Antibiotika silně a dlouhodobě narušují bakteriální rovnováhu, protože zpravidla nerozeznávají přátelské a nepřátelské. Ale mají i další vlastnosti, které někteří zemědělci rádi a už roky využívají: tloustne se po nich. Od padesátých let se používala antibiotika v malých dávkách na vykrmování hospodářských zvířat. Vědci tehdy objevili, že v malých dávkách dokážou antibiotika podpořit krmný účinek. To znamená, že s medikamenty přibírají zvířata na kilogram krmné směsi více váhy. A díky tomu má maso vyšší cenu. Proč to ale tak funguje, nebylo dosud jasné.

V hlavní roli mikrobiom

A i u lidí, kteří mají sklony k nadváze, si střevní bakterie vytáhnou z jídla mnohem více energie než u těch hubených. Změní-li se složení střevní mikroflory například právě díky užívání antibiotik, může se změnit i naše látková výměna. Kolik kalorií denně přijmeme závisí tedy nejenom na to, co máme na talíři, ale především na tom, jak efektivně pracují naši spolubydlící ve střevech. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat