Prostreno.cz

Účinnost léků podkopávají některé potraviny

Ovesné vločky, pšeničné otruby, banány nebo grapefruity. Věřili byste tomu, že kvůli nim třeba antikoncepce nemusí účinkovat tak, jak by měla? Stejné je to i v případě diuretik a prášků na vysoký tlak.

Že by se užívané léky neměly míchat s alkoholem, to ví asi každý. Ostatně, když je lékaři svým pacientům předepisují, mnohdy na tuto skutečnost upozorňují. O poznání méně se však hovoří o tom, že s určitými medikamenty si příliš nerozumějí ani některé potraviny. Kterých přesně se to týká?

Na grapefruit bacha!

Grapefruit je velice prospěšný, protože posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí, zmenšuje pravděpodobnost rakoviny a detoxikuje organismus. Jenže! Poznatky jisté americké studie naznačují, že obsahuje sloučeninu, která mění způsob, jakým tělo metabolizuje antihistaminika, antikoncepci i prášky ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Tento citrusový plod prý také snižuje účinnost tabletek na pálení žáhy a nevolnost.

Ovesné vločky a pšeničné otruby se nehodí vždycky

Že ovesné vločky i pšeničné otruby patří mezi zdravé potraviny, o tom není sporu. Jejich předností je zajímavý nutriční profil, v němž není nouze o vysoký podíl vlákniny. Za normálních okolností by to samozřejmě bylo k užitku, ovšem pokud člověk bere léky na srdce, platí poněkud jiná pravidla. Vláknina totiž výrazně zpožďuje jejich uvolňování z gastrointestinálního traktu do krevního oběhu.

Banán jako nepřítel?

Varování se vztahuje také na sladké banány. Podle oborníků by s nimi měli být obezřetní jedinci, kteří užívají diuretika. Z jakého důvodu? Tropické ovoce má poměrně dost draslíku, který právě s těmito medikamenty negativně integruje. Ale pozor, rozhodně to neznamená, že se jednoho i druhého člověk musí vzdát. Jen je třeba mezi konzumací banánů a diuretik zachovat alespoň hodinový odstup, radí lékaři.

Ani špenát není pro každého

Navzdory všem blahodárným schopnostem špenátu vám i on může ublížit. Tedy alespoň pokud se právě léčíte pomocí antibiotik. Tato listová zelenina totiž jejich působení značně omezuje, a to vlivem přítomného železa. Sluší se poznamenat, že podobné je to s játry.





Celkem 1 komentářů

Beru leky na tlak od 45 je mě 70 a v pohode
20.12.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat