Prostreno.cz

Kokosový olej svědčí štítné žláze

Ať už štítná žláza funguje málo, nebo naopak až moc, je to špatně, protože to nehezky „odskáče“ psychický stav, tělesná váha i plodnost člověka. Vážně by s tím mohl pomoci kokosový olej? Prý ano, domnívají se vědci!

Štítná žláza je endokrinní orgán laločnaté stavby, který zodpovídá za mnoho procesů probíhajících v těle. Přímo ovlivňuje srdeční a trávicí funkce i hladinu energie, přičemž zachovává kostní hmotu, reguluje metabolickou rychlost a „dohlíží“ na činnost svalů. Na jeho produkovaných hormonech závisí i krevní oběh, výkonnost nervů, dýchání nebo naše nálada. Je tedy jasné, že pokud nefunguje správně, je to předzvěst dalekosáhlých zdravotních komplikací. Které jsou ty nejčastější?

Hypotyreóza neboli snížená funkce

Odhaduje se, že v České republice trpí hypotyreózou neboli sníženou funkcí štítné žlázy přibližně pět procent populace. U některých pacientů může tento stav probíhat i několik let, aniž by si něčeho zásadního všimli. A o to je to horší. Dlouhodobá neaktivnost uvedeného orgánu se totiž jednoho dne projeví v plné míře, a to třeba zpomalenou srdeční frekvencí, neplodností, anémií, těžkými depresemi, chronickou únavou nebo suchou a odlupující se pokožkou.

Hypertyreóza jako zvýšená funkce

Toto je zcela opačný scénář, ovšem stejně závažný. Při hypertyreóze žláza produkuje hormonů naopak až příliš, s čímž si organismus neví rady. Většinou to končívá nevysvětlitelnými ztrátami hmotnosti, nesoustředěností, úzkostnými stavy, nadměrným vypadáváním vlasů, otoky víček a zvýšenou citlivostí na světlo. Ať už ale jde o jedno či druhé ze zmíněných onemocnění, ukázalo se, že vhodným lékem je kokosový olej. A to vážně! Jak ten může v obou případech pomoci?

Medicína z kuchyně

Poznatky americké studie publikované v magazínu The Journal of Nutrition informují o tom, že jedinečný profil kokosového oleje upravuje činnost štítné žlázy, zatímco normalizuje zažívání, podporuje hubnutí, potlačuje záněty a pomáhá proti padání vlasů. To vše díky jeho jedinečnému profilu a obsahu mastných kyselin se středním řetězcem. Odborníci proto doporučují konzumovat lžičku denně, což je podle nich možná cesta, jak situaci napravit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat