Prostreno.cz

Potraviny nevhodné pro lidi s lupenkou

Jste příznivcem uzenin, sladkostí i pečiva z bílé mouky? To není dobrá zpráva. Zejména tedy pro vaši pokožku, která to může „odnést“ psoriázou!

Lupenka je dokonalý příklad toho, že v těle všechno souvisí se vším. Tato neinfekční kožní choroba, jíž dle odhadů celosvětově trpí 150 milionů lidí, nepředstavuje jen estetický, ale i psychosociální problém, neboť může vyústit až v těžké deprese. Co všechno jí nahrává a jak přesně vypadá?

Víc, než jen vyrážka

Jmenované onemocnění, jemuž se odborně říká psoriáza, se viditelně projevuje především na pokožce, nehtech a vlasech. Pacientův imunitní systém je při něm přehnaně aktivní a tím poškozuje  kůži. Její buňky se v místě zánětu obměňují až sedmkrát rychleji než je tomu tak u zdravé pleti, čímž dochází k nadměrnému šupinatění. A co hůř, odborníci si tuto svízel dávají do souvislosti s rozvojem artritidy, arteriální hypertenze, diabetu, cévních poruch, nebo dokonce mrtvice. Jaké příčiny stojí v pozadí?

Geny, životní styl i opalování

Největším spouštěčem lupenky jsou genetické dispozice, tvrdí lékaři. Ovšem možným viníkem bývá i oslabená obranyschopnost či dlouhodobý stres. Je překvapující, že riziko vzniku podstatně zvyšují také některé léky, prodělaná očkování, spáleniny od slunce i obyčejné odřeniny, stejně jako hormonální a klimatické vlivy. Tím seznam pachatelů ale zdaleka nekončí, protože svou roli zde sehrává i jídelníček. Které potraviny mohou psoriázu vyvolat nebo ztížit její stávající symptomy? Těmto je třeba se vyhnout!

Sladkosti a párky? Na ty pozor!

Klobásy, párky a uzeniny obecně. Dále pak sladkosti napěchované rafinovaným cukrem, bílé pečivo i smažená jídla. To všechno jsou gastronomické „požitky“, které experti doporučují ze stravy úplně vyloučit. Hlavní důvod? Mohou přímo souviset se záněty a narušit bakteriální harmonii trávicího traktu, což se dá považovat za nebezpečné podhoubí hrající lupence do karet. Tedy alespoň podle závěrů americké studie, o nichž bychom se dočetli v akademickém magazínu Arthritis & Rheumatology.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat