Prostreno.cz

Prospěšná konzumace makadamových ořechů

Makadamové ořechy, které jsou považovány za jedny z nejlepších ořechů na světě, zrovna nepatří k těm nejlevnějším, nicméně vyšší cenu kompenzují živinami. Prý to jsou krémové a máslové drahokamy, jejichž fanouškovská základna se den ode dne rozšiřuje. Víte, že posilují imunitu?

Makadamové oříšky pocházejí z Austrálie, která stále přispívá s více než 30 procenty do celosvětové produkce. Zmiňované oříšky se však pěstují i v Jižní Africe, Keni, Kolumbii, Brazílii nebo Kostarice. Sklízejí se jen pětkrát až šestkrát ročně a hlavně ručně, což je proces časově i finančně náročný. To vysvětluje jejich vyšší cenu u spotřebitele. Na druhou stranu, člověk jim to rád odpustí. Vždyť jsou léčivé!

Porci zdravých tuků nic nepřekoná

Až 80 % tuků. Ano, makadamové ořechy obsahují více tuku než kterákoli jiná pochoutka podobného typu. Proto by jejich denní množství nemělo překročit hranici jedné hrsti, tedy zhruba ¼ šálku. Jedná se však o tuk zdravý. Ten se skládá hlavně z mononenasycených mastných kyselin, které tělo vítá.

Z tohoto důvodu tuhle laskominu milují zvlášť jedinci na nízkosacharidové nebo ketogenní stravě. Vysoký poměr zdravých tuků v poměru k sacharidům se totiž nedá přehlédnout. Vyzdvihnout se musí hlavně omega-7, jinak známá jako kyselina palmitolejová. O ní vědci tvrdí, že působí proti vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze. Zároveň je prý léčitelem otoků a zánětů v těle.

Posílená obranyschopnost

Mangan je jedním z výjimečných minerálů v makadamových oříšcích. Porce obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky. Živina je důležitá pro metabolismus, silné kosti, reprodukci a zdravý imunitní systém. Tak sláva!

Zdravější pokožka

Tokotrienoly jsou druhem antioxidantu, jež chrání před oxidačním stresem a poškozením buněk pleti. Stačí pár kousků makadamových oříšků denně a vaše pokožka bude zdravější a zářivější.

Podpora sytosti

Makadamové oříšky jsou plné rostlinných bílkovin a vlákniny, takže podporují pocit sytosti po delší dobu. Pamatujte však, že patří ke kaloricky hustým potravinám, takže pokud hubnete, nepřehánějte to s porcemi. Opatrní buďte i v případě, že máte alergii na arašídy. Pravděpodobně makadamové ořechy také nesnesete. Před konzumací vždy ořechy namočte. Tělo pak lépe absorbuje nabízené živiny a zvyšuje jejich stravitelnost.

Jak je to se skladováním?

Para ořechy, pekanové či právě makadamové ořechy se pro vysoký obsah tuku mohou rychle zkazit. Skladujte je proto v ledničce nebo chladničce, a to ideálně ve vzduchotěsném obalu. Prodloužíte tak jejich trvanlivost.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat