Prostreno.cz

Potraviny, které mohou stát za vypadáváním vlasů

Vypadávají. Vaše vlasy zase nejsou v kondici, za což možná mohou nevhodné pečující produkty, nebo taky něco docela něco jiného. Strava! Které potraviny ze svého jídelníčku musíte vynechat, jinak ztrátě vlasů nezabráníte? O jedné z nich se říká, že je nesmírně zdravá!

Ne všem příroda nadělila hustou a krásnou kštici, se kterou je minimum práce. A i když se tak stane, nic není vyhráno. Vlasy odrážejí vnitřní stav těla a kvalitu výživy. Výběr potravin v tomhle směru skutečně dělá hodně, tak jestli chcete mít na hlavě víc než jen „jeden chlup“, vynechte ze svého jídelníčku zabijáky vlasů!

Ryby

Optimální je zařazovat ryby a produkty z nich 2–3krát týdně. Nejzdravější jsou ty mořské, nicméně v posledních letech se čím dál víc hovoří o rtuti, která se v jejich těle kumuluje a vzrůstá v důsledku změny klimatu a nadměrného rybolovu. Obecně platí, že čím větší ryba, tím větší podíl rtuti, jejíž vysoká hladina v těle člověka negativně ovlivňuje zdravotní stav vlasů. V případě, že milujete mečouna, makrelu, žraloka a některé druhy tuňáka, zmíněné druhy střídejte a radši je nekonzumujte víc jak jednou týdně. Zvlášť pokud již potíže s vlasy registrujete.

Zrádný cukr

Strava s vysokým obsahem cukru, škrobů a rafinovaných sacharidů podle vědců vede k cukrovce, obezitě i plešatění. Nikdo neříká, že si sem tam nemůžete dopřát dortík, sušenku, oplatku, bonbon nebo koblihu s čokoládovou polevou, ale mělo by se jednat spíš o výjimky než pravidlo.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (vyšším než 70), způsobují prudký nárůst inzulinu a androgenů, které vážou vlasové folikuly a podílejí se na vypadávání vlasů i hormonální nerovnováze. Počítejte tedy s tím, že jestli si obden dopřejete pečené brambory, instantní obilné kaše, bílé pečivo nebo těstoviny, jsou vaše vlasy v ohrožení.

Smažené a mastné jídlo

Dobroty napěchované nasycenými a mononenasycenými tuky stojí za kardiovaskulárními onemocněními, ale i ztrátou vlasů. Podporují totiž produkci testosteronu, který zase zvyšuje hladinu hormonu DHT, což je androgen, jež vědci dávají dohromady s alopecií. Mastná jídla také mohou mastit pokožku hlavy a přispívat k ucpávání pórů. Proto se vzdejte hranolek, smažených sýrů i řízků. Prospěje to nejen kštici, ale i postavě. Vždyť jeden kousek smaženého sýru obsahuje 1000 kcal! A pozor, nebezpečí hrozí i u tekutých kalorií.

Alkohol

Vlasy jsou tvořené hlavně z bílkoviny zvané keratin. Keratin je protein, který vlasům dodává strukturu. Alkohol však má negativní dopad na jeho syntézu, takže předem odepisuje činnost folikulů a dělá vlasy slabší a matné. Taky nic moc vyhlídky.

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat