Prostreno.cz

Akné je dalším nehezkým následkem Vánoc

Pupínek na čele, kde ho ani rouška neschová. Další se objevil na bradě a podle bolesti na nose již teď víte, že se klube další. Proč se vám akné objevilo zrovna teď? Na vině jsou Vánoce!

Vanilkovým rohlíčkům, vosím hnízdům, polomáčeným banánkům, podvodnicím nebo lineckému cukroví se odolává horko těžko. I ti, kdo se po zbytek roku stravují podle zásad zdravé výživy, Vánoce berou jako příležitost k ochutnávkám a labužnictví. Vždyť jsou jednou za rok, že? Pokud jste si taky pár těch sladkých dobrot uzobli, nedivte se, že se následky svátečního hodování projevují ještě teď v lednu – v podobě nechtěných pupínků.

Bílé zlo, které se ještě nenapravilo

Cukr sám o sobě akné nezpůsobuje. Podílí se však na hormonálních výkyvech v těle (v takovém případě se hovoří o hormonálním akné). Obecně cukr a potraviny s vysokým glykemickým indexem (to jsou ty, které se po požití rychle přemění na glukózu a způsobí zvýšení hladiny inzulinu), podporují vznik zánětu, jež prochází celým tělem. Pokud jste si tedy o Vánocích dopřáli i vánočku, smaženého kapra nebo řízek, inzulin zvýšil produkci kožních olejů a přispěl k ucpání pórů.

Vyvarujte se předčasného stárnutí

Ještě nyní, když dojídáte zbytky kokosek, vaše tělo rozkládá „jednoduché uhlohydráty“ a rychle je přeměňuje na glukózu, která následně zaplavuje krevní oběh. Na to navazující zánět štěpí kolagen a elastin, a přispívá tak ke stárnutí, ochabnutí a zvrásnění pokožky. Jediným možným řešením a nápravou je spolknout poslední sousto a začít jíst zdravěji. Čím nižší je spotřeba cukru a jiných vysoce glykemických potravin, tím lépe pleť vypadá a funguje.

Že akné nebolí? Mýtus!

Vybírejte potraviny s nižším glykemickým indexem, jako je ovoce, zelenina či celozrnné výrobky. Dopřejte tělu čas na zotavenou a při vymačkávání pupínků, které bolí, ne že ne, si počínejte obezřetně. Jedná se o škodlivý zvyk, který může poškodit infikované póry, zánět ještě víc zhoršit a způsobit jizvy. Infekce se také velice snadno roznáší do okolních oblastí na kůži. Než se tedy na ten červený, nateklý pupínek s bílou tečkou uprostřed zaměříte, zvažte všechna pro a proti. A když už ho vymáčknout musíte, mějte čisté ruce a používejte papírové kapesníčky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat