Prostreno.cz

Nevhodná strava jako pachatel vzniku akné

Rostou vám pupínky jako „houby po dešti“? Možná jsou hlavním pachatelem geny, možná spíše špatné návyky. Nebo se stravujete podle přísně zdravých pravidel, vyhýbáte se ponocování a používáte kosmetiku bez obsahu oleje?

Akné je chronické onemocnění kůže, které je nejvíce spojováno s dospívajícími. Pravdou ovšem je, že ho věk vůbec neomezuje, stejně jako pohlaví. Ostatně, z aktuálních statistik vyplývá, že s červenými pupínky svádí marný boj přibližně 40 procent dospělých. Co stojí v pozadí jejich vzniku – tedy kromě genetických dispozic? I tyto faktory nesou pořádný díl viny!

Problém nevhodné kosmetiky

Máte-li ve zvyku používat kosmetické produkty s obsahem olejů, zřejmě můžete přičíst právě jim, že vás odraz v zrcadle nikterak netěší. Co je na nich špatně? Právě jejich olejnaté složení ucpává póry, což pro vývoj uhříků představuje příhodné podmínky.

Stres, ten nesvědčí nikdy a ničemu

Nadbytek stresu způsobuje zmatky v organismu víc, než cokoli jiného. Narušuje třeba kvalitní spánek, podporuje chutě na sladkosti a zvyšuje pravděpodobnost hormonální nerovnováhy. Všechny tyto aspekty pak mají na zdraví i vzhled pokožky dramatický dopad. A když už jsme u toho sladkého…

Nevhodná strava jako pachatel

Všechno, co jíte, mívá přímý vliv na fungování orgánů, fyzický stav, náladu a samozřejmě i zevnějšek. Potraviny s vysokým podílem sodíku, tuků, sacharidů, umělých sladidel i konzervačních látek bývají častou příčinou zhoršené kvality pleti. Podněcují totiž tvorbu akné, vyrážek, ekzémů, otoků i popraskaných žilek.

Doteky, které jsou zlem

Saháte si v průběhu dne často na tvář? A co hůř – zcela nevědomky? Měli byste se tohoto zlozvyku snažit zbavit, a to pro vaše dobro. „Váš obličej je jednou z osmi částí těla, na níž byste neměli zbytečně sahat. Časté dotýkání a tření o kůži jen usnadňuje přenos nečistot a bakterií, které uvíznou v pórech, čímž se vytvářejí záněty, černé tečky i nevzhledné vřídky, “ vysvětluje newyorský dermatolog Joshua Zeichner, jehož specializací je kosmetický a klinický výzkum.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat