Prostreno.cz

Varovná signály nedostatku mědi v těle

Bledá kůže, padající vlasy i věčně studené nohy a ruce. I takhle se projevuje nedostatek mědi, který si vaše tělo nehezky „odnese“!

Měď je pro organismus esenciálním, tedy nezbytným prvkem. Aktuální studie však ukazují, že pouze 30 procent populace má její dostatek! Co všechno se vám může přihodit, pokud mezi těmi, kterým nechybí, nejste?

Dlouhý seznam úkolů a funkcí

Společně se zinkem se měď podílí na využití cukrů. Samostatně pak ovlivňuje činnost centrálního nervového systému i tvorbu barviva kůže – melaninu. Také bývá součástí kolagenu, tedy bílkoviny, jež je nepostradatelnou složkou pojivových tkání. Dále zlepšuje funkce mozku, mírní příznaky artritidy a působí proti infekcím. Rovněž reguluje vápník v kostech, přičemž je nezbytná v energetickém metabolismu buněk. Nelze opomenout ani její regenerační účinky, a to zejména na vazy, šlachy, vlasy, nehty, tepny a žíly. Teď se asi sluší zmínit, že denní doporučený příjem mědi je něco mezi 2 až 3 mg. A proč se ho držet, takříkajíc, zuby nehty?

Když hubnutí není zcela v plánu

Bude-li vám jmenovaný minerál dlouhodobě scházet, mohou vás postihnout zažívací obtíže. Žádnou výjimkou nejsou ani bolesti svalů a kloubů, jež přetrvávají klidně i několik dní. Jeho absenci signalizuje i permanentní únava, dušnost a podivná bledost pokožky. Dalšími nepříjemnými příznaky bývají neustále chladné končetiny, nadměrně vypadávající vlasy, kožní problémy nebo nechtěné a neplánové ztráty tělesných kilogramů. Zní vám něco z toho hodně povědomě? Nepodceňujte to, tělo se vám těmito varovnými signály snaží naznačit, že byste měli jíst více potravin bohatých na měď. Nákupní seznam jsme sepsali za vás!

Já rád játra, ty rád játra

Největší zastoupení tohoto prvku se nachází v játrech. Významnější obsah je také v luštěninách, vejcích, obilovinách, hořké čokoládě, tofu, mořských plodech a avokádu. Nevyhýbejte se ani kapustě, houbám, ořechům nebo slunečnicovým, sezamovým a dýňovým semínkám.

Zdroj: www.healthline.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat