Prostreno.cz

Ovoce může svým obsahem cukru i škodit

Ovoce je zdravé. Tedy aspoň takhle se to říká. Záleží na druhu i obsahu cukru. Které kousky mají špatnou pověst a jakou pochoutku není radno míchat s mlékem?  

Nezdravé ovoce? Neexistuje. Pokud jde právě o ovoce, všechny druhy poskytují tělu alespoň nějaké nutriční pozitivum, takže nelze tvrdit, že by oblíbená potrava vyznavačů syrové stravy organismu nějak uškodila. Některé dobroty však zvyšují hladinu cukru v krvi, také neobsahují dostatek vlákniny a považují se za vysoce glykemické. (Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve a způsobují tak menší kolísání hladiny cukru v krvi.) O jakých je řeč?

Populární banán

Banán je oblíbeným ovocem a zároveň dobrým zdrojem draslíku a dalších živin, jenže jeho stinnou stránku představuje vyšší množství cukru. Jeden kus obsahuje asi 120 kalorií a 17 gramů cukru, což je oproti hrnku jahod dvojnásobek. Banán by se také neměl míchat s mlékem. Jedná se o špatnou kombinaci potravin, která v těle vytváří hlen a podílí se na poruchách dýchání. 

Exotické liči

Liči čínské, také známé pod jménem dvouslivák lahodný, podle expertů snižuje vysoký krevní tlak a chrání před infekcemi. To je všechno hezké, ale počítat musíte i s 29 gramy cukru na jeden šálek chutných plodů. Jen tak pro porovnání, je to víc než jedna plechovka energetického nápoje, jež vám „dává křídla“.

Staré, známé třešně

Třešně obsahují melatonin, který navozuje spánek. Jejich konzumace se tak doporučuje právě v podvečerních hodinách. Třešně jsou výborné, ovšem ani s jejich konzumací se to nemá přehánět. Na jeden šálek připadne zhruba 18 gramů cukru.

Běžně dostupné hrozny

15 gramů cukru. Tak přesně tohle množství je ukryté v jednom šálku hroznů. Ale budiž jim to odpuštěno. Hrozny jsou také skvělým zdrojem polyfenolů bojujících proti zánětu. Zároveň tělu dodávají vitamin C, který posiluje imunitu. V životě je vždycky něco za něco.

Mango plné vzpomínek na léto

Tváří se nesmírně zdravě a rozhodně to není jen pocit. Mango je plné prospěšných látek, jako je třeba vitamin A, vláknina či draslík. Přirozeně pročišťuje organismus, posiluje obranyschopnost a drží od těla všemožné infekce. Na jeden šálek však připadne 23 gramů cukru, takže i s ním si počínejte obezřetně.

Šťavnatý ananas

Ananas představuje 16 gramů cukru v jednom šálku, ale zase se mu nedá upřít, že je domovinou pro mangan. Ten je nezbytný pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to tedy takový kompromis pro všechny, kdo množství cukru ve své stravě sledují.





Celkem 1 komentářů

Mr.Josef KRAMPOTA Senior.
03.02.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat