Prostreno.cz

Škodlivé ranní návyky způsobující přibírání na váze

Rádi si přispíte? Na snídani nemáte čas a na sklenku vody ihned po probuzení zase chuť? Tím vším si zbytečně „zaděláváte“ na nechtěná kila navíc!

Podle odborníků se nadváha, k níž má moderní populace stále větší tendence, stává celosvětovou epidemií, která nesmírně ohrožuje zdraví. Úzce totiž souvisí s různými komplikacemi, jako jsou třeba chronické záněty a srdeční onemocnění. Podle nich také výrazně zvyšuje riziko diabetu, rakoviny, depresí, ledvinových poruch nebo osteoporózy. Věřili byste tomu, že za tukové faldíky a tím i jmenované potíže mohou nést vinu i naprosto běžné ranní návyky? V těchto se možná poznáte!

Pojďte si zacvičit   

   Pojďte si zacvičit se Sabčou

 

Averze k časnému vstávání

Nikdo nemůže popřít, že spánek je pro fyzické i psychické zdraví člověka naprosto nepostradatelný. Jenže! Aby měl své mocné účinky, nesmí ho být málo ani moc. Jistá americká studie, jejíž závěry zveřejnil magazín PloSe On, odhalila, že jedinci, kteří tráví v pyžamu déle než 10 hodin, zpravidla mívají vyšší BMI (index tělesné hmotnosti). Je to prý proto, že nadměrný noční odpočinek stimuluje produkci hormonu kortizolu, který mimo jiné podněcuje chutě k jídlu. Nechcete-li jít tloustnutí naproti, měli byste dle názoru expertů spát sedm až osm hodin.

Vynechání snídaně

A teď se přiznejte, máte ve zvyku snídat? Na výmluvy ohledně ranního spěchu a nedostatku času vážně není prostor. Pokud si nejdůležitější jídlo dne odepřete, schopnost metabolismu spalovat tuky se značně omezuje. Dopolední kručení v břiše také naprosto „rozhodí“ hladiny krevního cukru, což nahrává pozdějšímu přejídání. A následky na sebe pochopitelně nenechají dlouho čekat. Důkazem mohou být poznatky zahraničního výzkumu, o nichž informuje časopis Journal of Rural Medicine. Z těch jednoznačně vyplývá, že vynechávání snídaně má na ukládání tuků silnější vliv než večeře dvě hodiny před spaním.

Pitný režim nepočká

Dalším strůjcem nekontrolovatelného přibírání na váze může být voda. Respektive to, že si její sklenku nedáte ještě před první kávou. Tedy alespoň podle průzkumu, jehož finální analýzu přináší akademický žurnál American Journal of Clinical Nutrition. Příjem vody ihned po probuzení totiž pomáhá udržovat správnou teplotu těla, rovnováhu živin i harmonické trávení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat