Prostreno.cz

Zelí je jednou z nejpodceňovanějších potravin

Kdy jste si naposledy dali takové zelí? Že je to už dlouho? Zbytečně se připravujete o silnější imunitu, ochranu před rakovinou i podporu kognitivních funkcí!

Historické prameny udávají, že jako nevelký keřík rostlo hlávkové zelí už pravěku, kde se záhy stalo základní složkou potravy. Díky jeho postupnému šlechtění si dnes můžeme vybrat z mnoha odrůd, ovšem dle názoru odborníků to neděláme. Alespoň ne tak často, jak bychom měli! Podle nich je totiž zelí obecně jednou z nejvíce podceňovaných surovin. A to je vzhledem k jeho famózním zdravotním výhodám veliká škoda. Co vám jeho konzumace může přinést?

Záněty, bojte se!

Co jmenované košťálové zelenině nelze upřít, to je její protizánětlivé působení. Nelze se tedy divit, že lidé, kteří si ji dopřávají pravidelně, zpravidla mívají v krvi nižší hladiny zánětlivých markerů. Ostatně, potvrzují to i závěry jisté zahraniční studie, o nichž informuje magazín The Journal of Nutrition.

Silnější imunita i ochrana před rakovinou

Zelí je až překvapujícím zdrojem vitaminu C. Toho je v něm vlastně tolik, že před ním bledne závistí i vychvalovaný citron. Tento cenný antioxidant nejenže povzbuzuje imunitu, se stejným nasazením neutralizuje účinky volných radikálů, které se dávají do spojitosti s rozvojem onkologických onemocnění. Mimochodem, uvedený vitamin také zvyšuje fyzickou výkonnost i odolnost organismu vůči stresu, přičemž zlepšuje kvalitu pokožky a zpomaluje stárnutí.

Trávení jako v bavlnce

Blízký příbuzný kapustě, jemuž jsou zasvěceny tyto řádky, dokáže vyladit i rozhozené zažívání. Je to proto, že přispívá k léčbě vředů, odstraňuje bakterie z trávicího traktu, posiluje žaludeční sliznice a celkově harmonizuje střevní mikroflóru.

Bystřejší myšlení

Zelí platí i za prevenci demence a Alzheimerovy choroby. Vysoký podíl vitaminů skupiny B totiž podporuje nervový systém a obnovuje jeho buňky. Příznivý vliv má ovšem i na prokrvení mozku, což se pozitivně promítne na kognitivních funkcích. Chcete mít lepší paměť a rychlejší myšlení? Jezte zelí, co hrdlo ráčí! A nebojte se, je nízkokalorické, takže vaše štíhlé křivky ani v nejmenším neohrozí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat