Prostreno.cz

Mátový olej je výborné dochucovadlo pokrmů

Máta peprná je bylinkou, která se nejen u Čechů v žebříčku oblíbenosti drží na předních příčkách. Její svěží chuť a vůně povzbuzuje tělo i mysl, podporuje dobrou náladu a také dodává ten správný říz kosmetice i jídlům. Jakým? Vyndejte zeleninu a roztočte kohoutky!

Máta je neuvěřitelně univerzální bylinou, která krotí nejen splašené trávení a dietní chyby. Pomáhá ve formě čaje, tinktur i esenciálního oleje, jehož spotřeba stoupá zvlášť v zimních měsících. Mentha piperita má totiž protiinfekční a analgetické účinky. Také jí nelze upřít, že posiluje nervy a zažívání. Olejíček z máty peprné se dobře hodí k difúzi éterických olejů z levandule, rozmarýnu, bazalky, máty peprné a eukalyptu. Sám o sobě se však uplatňuje i v kuchyni.

Osvěžující nápoj, který podporuje hubnutí

Máta „v tekuté podobě“ čistí ústa a podporuje svěží dech, proto se v malých dávkách nanáší na zubní kartáček, dál chutná v salátových variacích, se kterými mnozí v prvních měsících nového roku hubnou. Také osvěžuje nápoje, dezerty a masové marinády. Uvedený éterický olej je silný a výrazný.

Pokud trpíte žaludečním diskomfortem či nadýmáním, zřeďte jednu kapku esence ve skleničce vody (zhruba 100 ml) a vypijte. Hodit se vám bude informace, že tento nápoj zároveň zahání pocit hladu a chuť na sladké. S nástupem ulevujícího účinku potěšíte i svoje chuťové buňky, to snad není nutné připomínat.

Máta, mozzarella a cuketa

Jestli je vám aroma máty příjemné jen tak samo o sobě, smíchejte dvě až tři kapky v trošce olivového oleje a tuto směs použijte jako zálivku na zeleninový salát. Ostatně, právě se zeleninou si máta tak nějak rozumí nejlépe. Vyzkoušíte tip na lehkou večeři?

Vezměte jednu cuketu a krátce ji povařte (vcelku) ve vroucí osolené vodě. Následně ji slijte a ještě teplou nakrájejte na tenké plátky. Ty vložte do misky, použijte zálivku z olivového oleje a esenciální máty, osolte, opepřete a promíchejte. Poté použijte jednu mozzarellu, částečně natrhanou na kousky, nandejte ji na talíř a navrstvěte na ni cuketovou směs.

Na co si dát pozor?

Obecně platí, že pokud je olej z máty peprné přidáván do nepečených nebo nevařených potravin, neslouží pouze jako dochucovadlo, ale i lék. Vždy se však vyvarujte přímého kontaktu s očima, nosní sliznicí a dalšími citlivými oblastmi, zvlášť v případě choulostivé pleti. Nezpůsobuje-li vám difuzní olej z máty peprné žádné problémy, můžete počítat i s tím, že při jeho konzumaci nebo inhalaci podpoříte soustředění a kreativitu. Dáte si říct?      





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat