Prostreno.cz

Překvapivá potravina z lednice stahuje póry a krotí akné

Přidává se do koláčů, závinů, buchet, ale nachází uplatnění i v kosmetice. Tvaroh vyživuje pleť, zmírňuje vrásky a působí proti akné! S čím ho smíchat, aby byl efekt co nejvýraznější?

Tvaroh není třeba představovat. Jedná se o mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy, který vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Jeho lokální aplikace prospívá pleti, a to právě díky přítomné kyselině mléčné, která se často nachází v přípravcích na akné bez předpisu.

Ti, kdo si tvaroh na pleť nanášejí pravidelně, tvrdí, že jim pomáhá při prevenci akné, zesvětlování tmavých skvrn, stahování kožních pórů i při drobných popáleninách. Kyselina mléčná zároveň hydratuje pokožku a působí jako antioxidant. Tvaroh se přitom vyplatí smíchat s jinými přírodními složkami, jež mají léčivé a regenerační vlastnosti. Které to jsou?

Všechny typy pleti

Okurka, rajče a kurkuma. Vyberte jednu surovinu, přidejte ji do trošky tvarohu, promíchejte a naneste na potřebná místa. Nechte 20 až 30 minut působit a smyjte vlažnou vodou. Aplikujte ideálně jednou týdně.

Chcete-li pleť osvěžit, rozjasnit a vyživit, připravte si jeden list sukulentu aloe vera, kapku medu a asi tak čajovou lžičku tvarohu. Z listu získejte cenný gel a přidejte k ostatním surovinám. Dobře promíchejte a vytvořte hladkou hmotu. Tu naneste na pokožku, nechte aspoň 15 minut působit a smyjte.

Suchá a smíšená pokožka

Pro suchou pleť, která postrádá hydrataci a v zimě nejvíc trpí, a zároveň pleť citlivou, se hodí kombinace tvarohu a medu. (Obecně platí, že jelikož suchá pleť potřebuje závlahu, ocení mastnější suroviny. Med tedy klidně můžete nahradit banánem nebo avokádem.) Při smíšené pokožce a lesklejší T-zóně použijte tvaroh s grahamovou moukou, pár kapkami citronové šťávy nebo nastrouhanou okurkou, která má výborné čisticí schopnosti. A co když už vám dávno není 30 nebo 40 let?  

Zralá pleť

Vyhlazení jemných vrásek, hydratace, navrácení pružnosti a svěžest. To slibuje maska z tvarohu a najemno nastrouhaného zeleného jablíčka. Obě přírodní suroviny vymíchejte do pasty, aplikujte na očištěnou pleť a nechte 20 až 30 minut působit. Ptáte-li se, zda tvaroh můžete nahradit jogurtem, odpověď je jednoznačná. Jogurt se v kosmetickém průmyslu pochopitelně neztratí, ovšem za tvaroh ho považovat nelze. I když obě tyhle dobroty mají podobný vzhled, jejich nutriční profil a tím i účinky na pleť se liší, což však neznamená, že by jedna byla horší než ta druhá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat