Prostreno.cz

Bylinky vhodné i do stinného místa zahrádky

Chtěli byste rozšířit bylinkovou zahrádku, ale máte k dispozici jen stinná místa? Čemu to vadí? Třeba vavřín, brutnák nebo šalvěj chládek přivítá!

Čas zahradničení přichází. Jeho příznivci už tedy přemýšlejí, co si letos vysadí. Ne všichni ale svým opečovávaným rostlinkám mohou nabídnout slunná stanoviště. Je to problém, když jde o bylinky? Vlastně vůbec ne, tyto druhy budou prosperovat i na místech, kam hřejivé paprsky nedosáhnou!

Vavřín vznešený 

Na pěstování je vavřín neboli bobkový list velice nenáročný. Jeho tuhé listy s obsahem silic ho navíc chrání před škůdci, kteří ho napadají pouze minimálně. Je pravda, že mu „opalování“ nijak nevadí, ovšem s bohatou zálivkou a půdou plnou živin zvládne i polostín. Voňavou úrodu, kterou lze pochopitelně nasušit do zásoby, využijete třeba do marinád, masových a rybích pokrmů, těstovin, omáček a polévek. Vavřín má také mnoho zdravotních benefitů, které zahrnují podporu trávení i pomoc při detoxikaci. Rovněž reguluje hladinu krevního cukru, tlumí bolesti i kašel, ulevuje při revmatismu a snižuje horečku.

Brutnák lékařský

Brutnák je trochu zapomenutý, což je škoda. I on, stejně jako výše zmíněný vavřín, poroste prakticky všude, kam ho zasadíte. Nevyžaduje žádnou speciální péči ani přímé sluneční světlo. Lidoví léčitelé si brutnáku cení proto, že vyživuje klouby i chrupavky, přičemž vykazuje zklidňující účinky a působí proti zánětům. Zároveň čistí krev, posiluje nervovou soustavu a zlepšuje činnost srdce. Sluší se poznamenat, že listy můžete vařit jako špenát, což by mohla být zajímavá kulinářská změna.

Šalvěj lékařská 

Stínem nepohrdne ani šalvěj lékařská, která zkrášlí každý záhon či parapet. A že se vyplatí mít ji po ruce! Prospěšná je při angíně, ale zpravidelňuje i menstruační cyklus a zamezuje nadměrnému pocení. Vhodná je při trávicích obtížích, plísňových onemocněních i pocitu vyčerpání. Zlepšuje také kvalitu pleti a urychluje hojení ran. Nezní tohle jako něco, co by vám i zahrádce přišlo vhod?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat