Prostreno.cz

Všechny bílé potraviny nejsou špatné

Vyhýbat se bílým potravinám? Zatímco u některých je to k užitku a pro dobrou věc, u jiných se to dá považovat za velkou chybu. Platí to třeba v případě sýru cottage, rybího masa nebo křenu.

O bílých potravinách se často mluví jako o něčem, co škodí zdraví. Jenže když si odmyslíme rafinovaný cukr, mouku a sůl, přestává to platit. Ostatně, přesvědčte se sami! Tohle také nemá barvu, za to je to prospěšné, doporučované a nutričními terapeuty vychvalované do nebes!

Cottage sýr na dietu

Sýr cottage se stal neodmyslitelnou součástí redukčních diet. Jeho přínos ale netkví jenom v tom, že je nízkokalorický. V jeho souvislosti vědci zmiňují nižší riziko rakoviny prsu, větší odolnost organismu vůči stresu i zlepšení biologických funkcí. Tahle pochoutka, kterou lze zakomponovat do celé řady receptů, nabízí výhody také pro kosti, imunitu, trávení a svaly, zatímco prý přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a zachovává hladinu krevního cukru na stabilní úrovni. Co dalšího je „bledé“, přesto skoro zázračné?

Bílé rybí maso 

I ryby by měly mít v jídelníčku čestné místo. Ačkoli se více pozornosti upírá k těm tučným, jako je třeba losos nebo tuňák, zanevřít by se nemělo ani na jiné duhy. Vezměme si třeba takovou tresku nebo mořského okouna. Již více studií potvrdilo, že jejich maso normalizuje krevní tlak, omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob a podporuje optimistické duševní rozpoložení. Pozitivní vliv má však i na pokožku a mozkové funkce, a to včetně paměti a koncentrace.

Křen jako mocný lék

Kdy jste si naposledy dali křen? I tato potravina, která uzavírá naši bezbarvou trojici, má hodně co nabídnout. Působí totiž silně antibakteriálně a je vynikajícím „doplňkem“ při rekonvalescenci, neboť harmonizuje střevní trakt po dlouhodobém užívání antibiotik. Také čistí průdušky, rozpouští hleny a usnadňuje dýchání. Platí za bohatý zdroj vitaminu C, proto povzbuzuje obranyschopnost. Zároveň zlepšuje prokrvení tkání, zastavuje rýmu a léčí nachlazení. Už naše babičky říkaly, že křenu zkrátka nikdy není dost! A pak že všechno, co je bílé, nám škodí…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat