Prostreno.cz

Špatně od žaludku napraví silný vývar

Žaludeční nevolnost může být předvojem nepříjemného zvracení, které zastupuje funkci obranného reflexu organismu. Co podrážděný žaludek pravděpodobně snese? Vynechte mléčné nápoje a zklidněte ho vývarem!

Příčin toho, že je vám „šoufl“ od žaludku, je hned několik. Ve hře jsou infekce, chirurgický zákrok, onemocnění střev, léky, hormonální poruchy, alergie, ale i těhotenství nebo intolerance vůči určitým potravinám. I když se to jeví jako nevídané sci-fi, v takovém stavu je třeba správně jíst a pít. Jenže co?

Spásný zázvor

Zázvor patří k první pomoci číslo jedna. Už dávno se o něm ví, že plní úlohu léku na žaludeční potíže, což mají na svědomí bioaktivní sloučeniny, jako je gingerol, paradol a další. Ať se vám tedy dělá špatně při jízdě autem, nebo bojujete s ranní nevolností v době těhotenství, nebojte se ho povolat na pomoc. V nouzi postačí slupnout 0,5 – 1,5 gramu sušeného kořene zázvoru denně.

Suché pečivo

„Jestli je ti zle, budeš dnes na suchých rohlících,“ říkávají naše babičky. Sluší se uvést, že neexistuje žádný seriózní výzkum na toto téma. Nikdo z vědců zatím oficiálně potvrdil, že je moudré jíst suché bílé pečivo od rohlíků po krekry až přes toasty, ale existuje teorie, že jelikož nemá výraznou vůni ani chuť, která by žaludek ještě víc podráždila, je oproti jiným dobrotám snadnější ho přijmout. Takže ano, jděte do něj.

A jak je to s pitným režimem?

Žaludek na vodě vám asi brání v konzumaci čehokoli, nicméně organismus se musí udržovat hydratovaný, zvlášť při výdeji tekutin, ke kterým dochází vinou zvracení. Nějak vyvážit se musí i horečka. Proto pijte čistou vodu, ředěné džusy, sportovní iontové nápoje, ledové čaje, čaje bylinkové (mátové a heřmánkové), ovocné nebo zeleninové šťávy.

Jen myslete na to, že velmi sladké, kofeinové nebo mléčné nápoje mohou nevolnost ještě zhoršit. To si radši dejte poctivý kuřecí vývar či polévku. Navrátí tělu tekutiny a dodá mu ztracené elektrolyty. Jestli vám to nevadí, přidejte nudle, brambory nebo rýži coby zdroj energie. A co dalšího vám nejspíš udělá dobře?

Svačinka ve žluté slupce

„Rozbitý“ žaludek toho snese jen málo, takže když už něco přijme, musí to mít maximum živin. Z tohoto důvodu si dejte banán. Je výživný, organismu poskytne potřebné palivo, patří k bohatým zdrojům draslíku (to je užitečné při průjmu nebo zvracení). Po každé dávce jídla se pokud možno krátce projděte, neboť pokud si ihned lehnete, můžete žaludek ještě víc zatížit.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat