Prostreno.cz

Přednosti neznámé bezlepkové teffové mouky

Mouka, co má příznivý vliv na srdce, kosti i pravidelnost srdečního rytmu? A ke všemu je bez lepku? To je ta z teffu!

Ještě jste o teffové mouce nikdy neslyšeli? Pojďme si ji představit. Teff je jednoletá rostlina pocházející z Etiopie, kde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. V roce 2006 tamní vláda zakázala vývoz, protože zemědělci nedokázali držet krok s poptávkou a rostoucí popularita vyvolala obavy z nedostatku. O devět let později se onen zákaz zrušil a teff se opět začal objevovat v obchodech po celém světě. Proč si získal srdce strávníků i odborníků, a to samozřejmě i ve formě mouky?

Dar pro ty, co chtějí žít bez lepku

Celiakie je autoimunitní porucha, při níž organismus nepříznivě reaguje na glutenové bílkoviny, kterými oplývá ječmen, žito a pšenice. Tento stav poškozuje tenké střevo a mimo jiné způsobuje nadýmání, průjem, únavu i anémii. Lidé s celiakií mají ke všemu vyšší pravděpodobnost podvýživy, osteoporózy a neplodnosti. Tedy alespoň tak to naznačují poznatky některých studií. Teff je však přirozeně bezlepkový, takže vhodný pro všechny, kteří lepek nemohou nebo jen nechtějí konzumovat.

Cenný zprostředkovatel aminokyselin

Aminokyseliny jsou vlastně stavební kameny bílkovin. Z dvaceti existujících druhů je devět esenciálních, což znamená, že si je tělo nedokáže vytvořit samo a jejich příjem je závislý výhradně na potravinových zdrojích. Co to má společného s naší zmiňovanou etiopskou obilovinou? Podle americké registrované výživové poradkyně Danielle Gaffen teff obsahuje osm z uvedených devíti aminokyselin. A to se rozhodně počítá!

Něco jako vápníkové bohatství

Jmenovaná potravina má i další zajímavé výhody. Můžete z ní načerpat pětkrát více vápníku než ze stejné porce ovesných vloček. Tento minerál není dobrý jen pro kosti a zuby. Nezbytný je totiž i pro nervy a cévy, zatímco vyrovnává hladiny hormonů a pomáhá s pravidelností srdečního rytmu. Rovněž zlepšuje náladu, neboť přímo ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku. Ovšem posiluje také imunitní systém a snižuje riziko některých druhů rakoviny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat