Prostreno.cz

Jaro bez máty by nebylo jaro

Hepčík! Jarní alergie klepe na dveře. Taky už „cosi“ cítíte ve vzduchu? Pak vám slzí oči a kapesník používáte častěji než obvykle. Nenechte se vykolejit a své fyzické i duševní zdraví svěřte do rukou bylince, která otravné alergii nenechá nic zadarmo!

Jaro je krásné roční období, které však přináší mnoho sezonních alergií. Ty jsou nejčastěji vyvolány pylem z kvetoucích rostlin, který je důvodem rýmy, oteklých očí, kýchání, svědění a pálení v nose a krku. Většina lidí při prvních příznacích utíká do lékárny pro dekongestiva, léky, které zlepšují nosní průchodnost. Jejich účinek je velmi rychlý a dobrý, ale dlouhodobé užívání těchto spásných medikamentů se příliš nedoporučuje.

Pokud patříte k těm, kdo na chemii moc nejsou, sáhněte po mocné bylince, která se na jaře pomalu probouzí k životu. Lidově se jí říká větrovka nebo větrové koření, starší ročníky ji znají pod termínem balšám.

Hleny nemají šanci!

Máta peprná (Mentha piperita) obsahuje metanol, což je přírodní dekongestivum, které pomáhá uvolnit hlen shromážděný v plicích a také zmenšuje oteklé membrány v nose. V překladu to znamená, že usnadňuje dýchání a krotí projevy astmatu. Máta patří k bohatým zdrojům polyfenolů, má štiplavou chuť a aromatický zápach. Větrovka také zbavuje zažívacích potíží, takže pokud si nějaký ten lístek vložíte do úst, dočkáte se úlevy od nadýmání a plynatosti.

Voní a léčí. Co víc si přát?

Esenciální oleje přítomné v téhle svěží bylince se nezaměnitelnou vůní se zároveň uplatňují při problémech se zuby a podpoře imunity. Mají silné antibakteriální a antiseptické účinky. Další nutriční výhodou máty je, že připomíná bohatě zásobený sklad na železo, draslík a mangan, živiny, které zvyšují hemoglobin a zlepšují funkci mozku. Máta se jako léčivka sklízí před rozkvětem, což bývá obvykle v červnu, a to za suchého počasí. K mání je však celoročně – v každém dobrém bylinkářství.

Příprava čaje

Pokud máte chuť na šálek čaje, připravte si polévkovou lžíci čerstvých listů nebo lžičku listů sušených a nadrcených. Mátu přelijte horkou (nikoli vroucí) vodou a nechte ji pět až sedm minut louhovat. Čaj chutná skvěle i bez dochucovadel, ovšem lze vylepšit citronem, medem nebo troškou zázvoru. Začněte ho pít s okamžitou platností. Nejen, že zabere při nastupující alergii, zároveň zapůsobí na vaši psychiku.

Osvěžuje totiž tělo i mysl, reguluje hladinu kortizolu v krvi, a pokud navíc použijete i éterický olej, a provoníte jím místnost, dočkáte se okamžitého uvolnění serotoninu do krve, což je neurotransmiter, který je dobře známý pro zmírnění příznaků stresu a deprese. Kdo by to byl řekl do bylinky, jež je nenáročná na pěstování, hodí se do osvěžujících limonád, omáček, k zelenině i masu? Letos ji na svém balkoně určitě musíte mít!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat