Prostreno.cz

Káva ve skutečnosti nezpůsobuje dehydrataci

Říká se, že když si člověk dává kávu, měl by souběžně s ní pít i sklenici vody, aby nebyl dehydrovaný. Děláte to tak zcela běžně? Nic proti vašemu dobrému úmyslu plnit pitný režim, ale kofein vaše tělo o potřebné tekutiny zřejmě nepřipraví.

Podle dostupných statistik se na celém světě vypije přes dvě miliardy šálků kávy denně. Zároveň je prokázáno, že polovina veškeré populace trpí dehydratací. Má to snad spolu něco společného? Vypadá to, že je to celé mnohem zapeklitější!

Suché tělo, rovná se problém

Není tajemstvím, že voda je pro lidský organismus nezastupitelná. Už jen mírná dehydratace snižuje jeho celkový výkon zhruba o tři procenta. Bývá také nejčastější příčinou únavy i bolestí, a to nejen hlavy, ale i zad. Přičítají se jí také poruchy pozornosti, svalové křeče a omezené schopnosti regenerace. Zapříčinit může i selhání ledvin, nízký krevní tlak, nevolnost a problémy s termoregulací. V souvislosti s ní se často mluví právě o kávě, která prý její riziko výrazně zvyšuje. Nakolik je tato omílaná domněnka ale pravdivá?

Dohady versus realita

Četné výzkumy naznačují, že kofein vykazuje mírné močopudné účinky. Je však záhadou, že neodhalily přesný důvod, proč tento stimulant potřebu močení vyvolává. Podle některých hypotéz působí dráždivě na močový měchýř, takže nutkání na toaletu pociťujeme dříve, než by se obvykle dostavilo,“ vysvětluje americká lékařka a vědecká výzkumnice Helene Bertrand. Ta také dodává, že všechno je to individuální a uvedená látka rozhodně nemusí na všechny působit stejně. Jak je to ale s tou nebezpečnou dehydratací? Teď se podržte!

Všechno je jinak!

„Obsah kofeinu v kávě není tak vysoký, aby způsobil dehydrataci. Jeho pravidelní konzumenti si na něj navíc vytvářejí toleranci, což jeho diuretické účinky snižuje. Pokud nepijete doslova obrovské množství kávy, je velice nepravděpodobné, že byste kvůli ní byli dehydrovaní. Je třeba si také uvědomit, že tento nápoj je složený i z vody, která ztrátu tekutin kompenzuje,“ uzavírá zmíněná expertka Helene Bertrand.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat