Prostreno.cz

Úloha pupeční šňůry ve vaječném bílku

Když rozklepnete vejce, občas najdete ve skořápce nebo u žloutku takové bílé šňůrky. Někomu to připadá nechutné a snaží se to odstranit, někomu to nevadí vůbec. Ale co to vlastně je? Je to opravdu pupeční šňůra kuřátka?

Žloutek vajíčka obklopují čtyři vrstvy bílku. První hustá vrstva bílku tvoří takzvanou pupeční šňůru, která je na obou koncích spojena s vnitřkem skořápky. Jejím úkolem je udržet žloutek na správném místě – tedy ve spodní širší části. Pokud je vejce určeno k vylíhnutí, pak tyhle jisticí lanka chrání kuřátko před otřesy a může se vyvíjet do všech stran.

Úloha pupeční šňůry

Uznáváme, že obzvlášť chutně ty malé zatočené šňůrky nevypadají. Ale dokážeme díky nim určit stáří vejce. Pokud rozklepnete syrové vejce, můžete docela přesně podle délky zjistit, jak čerstvé je. U starého vejce se pomalu rozpouští a žloutek klesá ke dnu. Takové vejce je pak přibližně tři až čtyři týdny staré.

Žádné zdravotní riziko nehrozí

Jakkoli pupeční šňůra vypadá, nemá na naše zdraví žádný negativní vliv. Bez problémů ho můžete sníst – pokud vám to není proti srsti. V opačném případě ho jednoduše odstraňte. Dobře to jde například o okraj mísy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat