Prostreno.cz

Dubnové bylinky nezbytné pro domácí lékárničku

Už máte nasbíranou prvosenku, kopřivu a pampelišku? Je jejich čas! Tyhle poklady pomáhají při kašli, problémech s trávením, oslabenou imunitou i tou protivnou jarní únavou.

Po nekonečně dlouhé zimě je tu konečně období, kdy příroda otevírá svou bylinkovou náruč. Na jaké léčivé rostliny už můžete při procházkách narazit? A proč je s tou největší opatrností rovnou sesbírat?

Prvosenka na kašel i bolest

Prvosenka jarní, nebo chcete-li petrklíč, bývá díky svým typicky žlutým květům zkrátka nepřehlédnutelná. A právě kolem nich se teď točí veškerá pozornost. Protože tato kráska patří na seznam ohrožených druhů, je zakázáno s jejím oddenkem jakkoli nakládat. Lidové léčitelství doporučuje prvosenku hlavně na kašel, záněty průdušek i astma, ovšem nenechte se zmást, pomáhá i jinak. Uplatní se totiž také při bolestech různého původu, nespavosti, epilepsii, zvýšené horečce nebo metabolických poruchách.

Kopřiva pročistí krev

Mnozí kopřivu dvoudomou považují za neužitečný plevel, což příznivce alternativní medicíny značně pohoršuje. A dost možná i odborníky, kteří poukazují na to, že zbavuje krev toxických látek, přičemž zlepšuje činnost slinivky břišní. Sluší se poznamenat, že kopřivový čaj rovněž posiluje imunitní systém, zpravidelňuje menstruační cyklus a hodí se na záněty močového měchýře. Nelze opomenout ani jeho příznivý vliv na činnost jater, ledvin, sleziny a plic. Souběžně tlumí žaludeční křeče a snižuje otoky i příznaky alergie. Navíc dokáže zatnout tipec bakteriálním a virovým infekcím. Co k tomu dodat – nastává doba kopřivová!

Smetanka lékařská nejen na trávení

Husí kap, pupava, hadí mlíčí nebo pleška. Pampelišce každý říká jinak, na její zázračné účinky ale přísahají všichni. Nezkusili jste si třeba z jejích mladých listů připravit salát? Sbírají se před květem, takže je to aktuální téma. Možná je to neobvyklá přísada, ale má báječné účinky! Podporuje správnou střevní mikroflóru a normalizuje tlak. Zároveň umí vyřešit zácpu, dodá energii při jarní únavě a uleví v případě ledvinových kamenů. Ke všemu obsahuje látky, které snižují riziko rakoviny a mírní premenstruační syndrom. Vnější využití smetanky je pak skvělé na křečové žíly, nechtěné pihy, bradavice i mozoly.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat