Prostreno.cz

Skladování těstovin je opředeno mnoha omyly

Těstoviny. Když už jsou v akci, ideálně za polovinu původní ceny, naplníte jimi košík až po okraj. Co je doma, to se počítá, pánové a dámy! Pasta je univerzální, vždy po ruce a téměř nezničitelná. Nebo je to celé jinak? Na skladování si dejte pořádný pozor!

Italové si je přivlastnili, a to navzdory tomu, že se obdoba těstovin objevila již kdysi dávno v Africe a na Blízkém východě (konkrétně na počátku našeho letopočtu). Itálie pak těstoviny pouze zpopularizovala. Dnes se dají koupit v mnoha tvarech, navíc s různými příchutěmi, třeba se sušenými rajčaty nebo špenátem, a nad variantami se točí hlava: bez lepku, celozrnné, semolinové, bez palmového oleje a podobně. Těstoviny bývají nesmírně vděčné, připravit se dají na několik způsobů a hlavně v množství, které pohodlně nasytí celou rodinu. Jestli se však o nich říká, že vydrží věčně, tak je to mýtus.

Suché těstoviny a jejich uskladnění

Nevařené těstoviny v původním obale, které jsou uchovávány na suchém místě, třeba ve spíži, vydrží až dva roky. Pokud už máte nějaký ten sáček rozdělaný, jeho obsah spotřebujte přednostně, tedy ještě před otevřením nového balení. Těstoviny je třeba chránit před vlhkem, slunečním zářením a živočišnými škůdci, ke kterým patří tolik obávaní potravinoví moli. Ti o svojí přítomnosti dávají vědět jemnými pavučinkami. Zaznamenáte-li něco takového, ihned napadené těstoviny vyhoďte!

Plněná pasta

V závislosti na tom, co je uvnitř, mají plněné těstoviny (ravioli nebo tortellini) obvykle kratší životnost než suché těstoviny. Musejí být umístěny v chladničce. Při teplotě +4-5 °C se udává, že vydrží nejméně pět dní. Pro jistotu vždy zkontrolujte datum spotřeby na obale.

Jak je to s ohříváním?

Samozřejmě, že někdy je čas proti vám. Velká porce uvařených těstovin skončí v ledničce a vy si na ně vzpomenete až druhý den. Nic se neděje, zbytky špaget v chladu vydrží až 72 hodin, tedy pokud k nim nic nepřimícháte. Omáčky jsou v tomto případě zrádné. Jedno s druhým nekombinujte a těstoviny vložte do samostatné nádoby. Pasta se pak dá ohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Těstoviny však můžete i zamrazit. Nejlepší tvary jsou ty, které se používají v pečených receptech. Hodí se lasagne, manicotti, cannelloni či ziti (to jsou ty duté válečky).





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat