Prostreno.cz

Hojení zlomenin lze urychlit správným jídelníčkem

Dokáže takové zelí, mrkev, avokádo nebo brambora popohnat hojení zlomené kosti? Jednoznačně ano, shodují se lékaři! A jak je to s česnekem a cibulí?

Asi každý, kdo měl někdy něco zlomeného, může potvrdit, že to není vůbec nic příjemného. I vy se teď musíte trápit s nechtěným módním doplňkem v podobě sádry? Co když lze proces rekonvalescence uspíšit? Klíčovou roli v tom hraje jídelníček!

Jídlo na předpis

Hojení zmíněné patálie má několik fází. První dny v místě poranění probíhá lokální zánět, který se projevuje otokem a bolestí. Osteoklasty, což jsou kostní buňky, „rozpouštějí“ poškozenou kost, čímž připravují podmínky pro práci svých kolegů osteoblastů. Ty pokládají strukturu měkké tkáně, která se v průběhu příštích týdnů přemodeluje na tvrdou kost. I když si s touto nepříznivou situací tělo ví rady samo, přičemž se drží vlastních léčebných postupů, přece jen mu člověk může trochu pomoct. I odborníci upozorňují, že správná strava dokáže regeneraci značně popohnat! Co by v ní nemělo chybět a jak to celé vypadá v praxi?

Kolagen? O něj tu běží!

Mnoho lidí se domnívá, že se kosti skládají jen z hromady minerálů a vitaminu D. Jejich základem jsou ale i bílkoviny, zejména pak kolagen. Četné vědecké studie potvrzují, že lidé, kteří se na jeho příjem soustředí, se zotavují o něco rychleji, přičemž vykazují nižší míru oxidačního stresu způsobeného zlomeninou. Bohatým zdrojem kolagenu jsou pak vaječné bílky nebo domácí vývar z kostí. Mezi potraviny podporující jeho samovolnou výrobu patří batáty, špenát, tučné ryby, mořské plody, česnek, cibule a brokolice.

Vitaminy také podají pomocnou ruku

Kromě výše zmíněného kolagenu lékaři kladou důraz i na vitamin B6, protože hraje významnou úlohu při bílkovinné a tukové výměně látek. Jeho neskromným zprostředkovatelem je vepřové a drůbeží maso, zelí, avokádo, mrkev, banán a droždí. Pozornost se vyplatí směřovat i k vitaminu K, který se podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku. Načerpáte ho například z listové zeleniny, petržele, chřestu a sójových bobů. A když už jsme u toho…

Bez vápníku a hořčíku to nejde

Hojení a samotné zdraví kostí příznivě ovlivňuje i často zmiňovaný vápník, který se ovšem doporučuje užívat společně s hořčíkem. Obě tyto živiny nabízí kopřiva nebo máta, a to v hojném množství. Spolehnout se ale můžete i ovesné vločky, šípkový čaj, luštěniny, různé druhy semínek a ořechy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat