Prostreno.cz

Bazalka k růstu potřebuje hned několik podstatných věcí

Umístění, zálivka i zaštipování. Bazalka je na pěstování nenáročná, tedy aspoň pokud se držíte několika zásadních pravidel. Ke komu ji přidružit a jak často zavlažovat? Vyhněte se častým chybám!

Bazalka je jednou z nejoblíbenějších kuchyňských bylinek, která svojí chutí obohacuje sirupy, těstoviny, pesta i saláty. Mnoho lidí si ji pěstuje v truhlících, protože otrhávání čerstvých listů se nic nevyrovná. Jen jedna dobře prořezaná rostlina každý týden dodá asi 1/2 šálku bylinky. A to se vyplatí. Co dělat, aby vám dělala jen samou radost?

Zabijákem je pro ni chlad

Určitě nejběžnějším kultivarem bazalky je bazalka sladká nebo bazalka Genovese, známá také jako bazalka janovská. Dostupné jsou však i jiné možnosti, například bazalka thajská nebo citronová. Všechny bývají velmi citlivé na chlad, takže ať už přesazujete sazenice z interiéru, nebo máte rostliny v zemi, sledujte časné jarní teploty a v případě potřeby bylinku zakryjte. Bazalka prosperuje v dobře odvodněné, vlhké půdě s neutrálním pH.

Bojovnice proti komárům

Daří se jí v teplém prostředí, klidně i na slunném okně. Ve skutečnosti potřebuje asi 6 hodin nepřímého slunečního svitu denně. Když ji umístíte na parapet, zamezíte vstupu hmyzu do bytu. Vědecké výzkumy jasně dokazují, že uvedená voňavá rostlinka odpuzuje komáry, mouchy, mšice a roztoče. Jakou chybu její pěstitelé dělají nejčastěji? Možná, že i vy bazalku přeléváte! Dopřejte jí závlahu v momentě, kdy je půda suchá na dotek a rozhodně ji nezalévejte přes listy, nemá to ráda.

Společná výsadba

V záhonech bazalku vysaďte s jinými rostlinami a zeleninou, která má podobné potřeby na osvětlení a napájení. Jde například o petržel, heřmánek, hlávkový salát, papriky, oregano nebo rajčata. (Někdo dokonce říká, že právě rajčata chutnají o dost lépe, pokud s bazalkou sousedí. Snad jako by věděla, jak moc dobrý je jednoduchý italský salát caprese s mozzarellou.)

Sklizeň

Bazalka je nesmírně vděčná. Můžete sklízet jen to, co potřebujete, nebo si v případě hojnosti vytvořit zásoby (sušení, mražení, pesta). Stříhejte stonek těsně nad místem, kde se setkávají dva velké listy. Pravidelné prořezávání nahrává rozvětvování a hezčímu tvaru rostliny. Zároveň je nutné zaštipovat i květy.

Bazalka je totiž jednoletka, takže jakmile vykvete, končí pro ni vegetační cyklus a vy tak přijdete o úrodu. Květy odstraňte a použijte je v kuchyni stejně jako listy. Nezapomeňte také sklízet až 2/3 celé rostliny, aby mohla tahle královna kuchyně pokračovat ve výrobě.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.wikihow.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat