Prostreno.cz

Vitaminem C se opravdu můžete předávkovat

Že se nadbytek vitaminu C vyloučí močí a tím to hasne? Chvíli to tak možná funguje, ale nadměrné dávky konzumované delší dobu vám mohou způsobit zácpu, ledvinové kameny nebo likvidaci červených krvinek!

O tom, že bychom příjem vitaminu C neměli podceňovat, slýcháme neustále. Tento silný antioxidant posiluje imunitu, chrání před oxidačním stresem, zvyšuje energetickou hladinu a zlepšuje vstřebávání železa. Podílí se i na tvorbě kolagenu, tedy spojovacího materiálu, který má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní a pokožky. Souběžně maximalizuje pozitivní účinky cvičení a minimalizuje dopad ničivých toxinů. Protože snižuje závažnost i trvání respiračních virových infekcí, klade se na něj velký důraz po celou dobu pandemie. Jaké jeho množství je pro tělo ideální? A může se jím člověk i předávkovat?

Konzumace je podmíněna mnoha faktory

Vhodná denní dávka vitaminu C je v podstatě dost neurčitý pojem. Běžně se udává, že by se měla pohybovat mezi 60 až 100 miligramy, ovšem setkáváme se i s informací, že ji bez obav lze navýšit až na 2 gramy. Učinit by tak prý měli zejména kuřáci, lidé provozující náročnější fyzické aktivity i pacienti s kardiovaskulárními obtížemi nebo diabetem. Doporučuje se to i těhotným ženám, stejně jako těm, kdo jsou nachlazení, ve stresu, cítí se vyčerpání nebo se zotavují po nějaké operaci.

Celá záležitost s dávkováním „céčka“ je tedy zřejmě individuální, a je třeba vzít v potaz svou momentální situaci, míru pohybu, náladu i zdravotní stav. Ačkoli je mezi bezpečnou hranicí vcelku široký rozptyl, co se týká předávkování, v tom mají lékaři naprosté jasno.

Dva gramy a dost!

Jistě jste slyšeli o tom, že je vitamin C rozpustný ve vodě, proto jeho nadbytek z organismu odchází močí a tím to hasne. Ovšem takhle jednoduché to zase není. Pokud budete více než jeho dva gramy denně užívat dlouhodobě, problémům se nevyhnete. Zpravidla se jedná o průjmy nebo naopak zácpy, nevolnost, žaludeční křeče a tvorbu žaludečních kamenů. Žádnou výjimkou není ani nadměrné vstřebávání těžkých kovů nebo zkrácení života červených krvinek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat