Prostreno.cz

Zdravotní rizika konzumace voňavé majoránky

ždyť pomáhá na nespavost, kašel, migrénu i hormonální nerovnováhu! Na stranu druhou ale může i ublížit. Konkrétně jedincům s epilepsií, srdečními obtížemi a poruchou srážlivosti krve. Majoránka má skutečně širokou škálu léčebného působení. V

Majoránka se jako domácí rostlina využívá odnepaměti. V Řecku a Římě měla pověst mocného afrodiziaka, které posiluje lásku manželů. Pro Peršany byla všestranným léčivem, Egypťané na ni nedali dopustit zase při dochucování jídel. Máte ji ve svých zásobách i vy? A znáte všechny její bonusy, ale i rizika?

Všestrannost bez hranic

Lidoví léčitelé majoránku doporučují na rýmu, kašel, potíže s trávením i vleklé infekce. Netají se ani tím, že zabírá na astma, hormonální poruchy, nemoci jater, nechutenství a nespavost. Dobrá je prý i na kocovinu! Nejen mezi příznivci alternativní medicíny se o tomto voňavém koření hodně mluví. I odborníci připouštějí, že mírní bolesti hlavy, svalové křeče i příznaky menopauzy. Zároveň podporuje tvorbu žluči, působí proti zánětům a přispívá k dezinfekci organismu. Souběžně povzbuzuje imunitní systém, reguluje hladinu krevního cukru a uplatní se i při nervové slabosti. Takové účinky má majoránka bezprostředně po konzumaci. Jak je to s jejím vnějším použitím?

Kosmetika pro pleť i vlasy

Ze zmíněné rostliny se připravují i masti, které mohou být nápomocné jedincům s ekzémy, vyrážkami a akné. Toto zázračné pomazání přijde vhod i v případě bolestivých kloubů nebo problematického hojení ran. Majoránkový odvar či olej je zase skvělý na vlasy, protože zastavuje jejich nadměrné vypadávání i tvorbu lupů, přičemž zlepšuje jejich kvalitu. Jak vidno, tuhle bylinku se vyplatí mít po ruce. Ovšem pozor, jsou situace, kdy by mohla i ublížit. Kteří lidé by měli být obezřetní?

Srdcaři a epileptici ať se raději drží stranou

Zvláštní varování platí pro osoby s poruchou srážlivosti krve – těm by majoránka mohla uškodit. Nedoporučuje se ani pacientům s kardiovaskulárními obtížemi, neboť zpomaluje srdeční frekvenci. Někteří lékaři se domnívají, že za jistých okolností zhoršuje také žaludeční vředy a epilepsii. Pokud těmito komplikacemi netrpíte, užívejte si jejích schopností, jak je libo!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat