Prostreno.cz

Zdravotní rizika konzumace voňavé majoránky

ždyť pomáhá na nespavost, kašel, migrénu i hormonální nerovnováhu! Na stranu druhou ale může i ublížit. Konkrétně jedincům s epilepsií, srdečními obtížemi a poruchou srážlivosti krve. Majoránka má skutečně širokou škálu léčebného působení. V

Majoránka se jako domácí rostlina využívá odnepaměti. V Řecku a Římě měla pověst mocného afrodiziaka, které posiluje lásku manželů. Pro Peršany byla všestranným léčivem, Egypťané na ni nedali dopustit zase při dochucování jídel. Máte ji ve svých zásobách i vy? A znáte všechny její bonusy, ale i rizika?

Všestrannost bez hranic

Lidoví léčitelé majoránku doporučují na rýmu, kašel, potíže s trávením i vleklé infekce. Netají se ani tím, že zabírá na astma, hormonální poruchy, nemoci jater, nechutenství a nespavost. Dobrá je prý i na kocovinu! Nejen mezi příznivci alternativní medicíny se o tomto voňavém koření hodně mluví. I odborníci připouštějí, že mírní bolesti hlavy, svalové křeče i příznaky menopauzy. Zároveň podporuje tvorbu žluči, působí proti zánětům a přispívá k dezinfekci organismu. Souběžně povzbuzuje imunitní systém, reguluje hladinu krevního cukru a uplatní se i při nervové slabosti. Takové účinky má majoránka bezprostředně po konzumaci. Jak je to s jejím vnějším použitím?

Kosmetika pro pleť i vlasy

Ze zmíněné rostliny se připravují i masti, které mohou být nápomocné jedincům s ekzémy, vyrážkami a akné. Toto zázračné pomazání přijde vhod i v případě bolestivých kloubů nebo problematického hojení ran. Majoránkový odvar či olej je zase skvělý na vlasy, protože zastavuje jejich nadměrné vypadávání i tvorbu lupů, přičemž zlepšuje jejich kvalitu. Jak vidno, tuhle bylinku se vyplatí mít po ruce. Ovšem pozor, jsou situace, kdy by mohla i ublížit. Kteří lidé by měli být obezřetní?

Srdcaři a epileptici ať se raději drží stranou

Zvláštní varování platí pro osoby s poruchou srážlivosti krve – těm by majoránka mohla uškodit. Nedoporučuje se ani pacientům s kardiovaskulárními obtížemi, neboť zpomaluje srdeční frekvenci. Někteří lékaři se domnívají, že za jistých okolností zhoršuje také žaludeční vředy a epilepsii. Pokud těmito komplikacemi netrpíte, užívejte si jejích schopností, jak je libo!





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat