Prostreno.cz

Tuk je lepší než jeho škaredá pověst

Kromě bílkovin a sacharidů je tuk nejdůležitější živinou pro náš organismus. A druh tuku, který konzumujeme a přijímáme do těla, zásadně ovlivňuje strukturu našich buněk.

Tuky, které přijímáme, mají důležitou roli – transportují životně důležité mastné kyseliny a vitaminy přes stěnu střeva do krevního oběhu. Jako ochranný polštář obklopuje všechny naše orgány a formuje naše zadečky a boky, ale udržuje také tělesnou teplotu.

Tuky jíme každý den

Tuky dodávají jídlu tu správnou chuť. Fungují totiž jako přirozený zesilovač chuti – váže na sebe aromatické látky, které se pak silněji rozvinou. Ale záleží na množství a druhu tuku. V průměru sníme denně 140 g tuků, to je ale dvakrát víc než doporučené množství. To odpovídá malému kousku másla nebo margarínu a jedné lžíce oleje. Zbytek přijmeme v mléku, sýru, ořechách, rybách, masu, uzeninách nebo vejcích.

Ani jeden tuk není stejný

Různé druhy tuků, které používáme v kuchyni, mají rozdílný vliv na naše zdraví. Nejlepší je zařadit do svého jídelníčku jednoduché a složené nenasycené mastné kyseliny. Zdravé tuky poznáte podle jejich stavu – převažuje-li podíl nenasycených mastných kyselin, je tuk při pokojové teplotě měkký nebo tekutý, zatímco nasycené mastné kyseliny zůstávají většinou tvrdé. Nenasycené mastné kyseliny jsou pro tělo o to důležitější, že si je naše tělo nedokáže vyrobit samo, přestože jsou pro tělo nenahraditelné. Zachovávají například elasticitu buněčných stěn a udržují naši kůži hladkou a pevnou. Kromě toho ovlivňují funkci nervů a mozku.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat