Prostreno.cz

Načerpejte energii ze zdravých sacharidů

Sacharidy jsou naše nejdůležitější zdroje energie. Zajišťují pohon pro svaly a mozek a regulují metabolismus lipidů a bílkovin. Bez sacharidů by nefungovalo ani přijímání živin ani trávení. Co všechno o sacharidech nevíte?

Sacharidy, ke kterým patří především cukry a škroby, patří vedle bílkovin a tuků k nejvýznamnějším zdrojům energie lidského organismu. Přesto se mnoho z nás domnívá, že po cukrech se tloustne. A to je pravda pouze částečně! Protože záleží na tom, jaký druh a množství přijmete.

Podle složení rozlišujeme

Monosacharidy neboli jednoduché cukry, které najdeme je ve většině rostlin a ovoci, ale také v medu.

Disacharidy, což je běžný třtinový cukr v domácnosti, mléčný cukr nebo sladový cukr.

Oligo a polysacharidy označované také jako složené cukry nebo komplexní sacharidy jsou součástí celozrnných výrobků, luštěnin a brambor. Nejznámější polysacharid je škrob.

Rychlý zdroj energie

Sacharidy plní v našem těle nespočet úloh, a jsou proto nenahraditelné. Zajišťují nám sílu a schopnost svalů a duševní odolnost. Kromě toho slouží jako stavební prvek nebo ukládací prostředek. Přebytečné sacharidy se mění na glykogeny a ukládají se ve svalech nebo játrech. Ve všech svalech našeho těla funguje glykogen jako krátkodobý zásobník, který je tělu k dispozici jako rychlý zdroj energie v případě zvýšené tělesné námahy.

Chuti na sladké se můžete zbavit

Pocit, že potřebujete něco sladkého, je neporazitelný. Ale přestože jste právě snědli čokoládovou tyčinku, ozývá se už po krátké chvíli znovu? To proto, že jednoduchý nebo dvojitý cukr tělo přijímá přímo z krve a hladinu cukru v krvi tak vystřelí rychle a hodně vysoko. Slinivka začne vyrábět inzulin v obrovském množství, aby mohla všechen ten cukr odtransportovat pryč. Ale díky velkému vyplavování inzulinu a rychlému transportu cukru do cílové stanice, klesne hladina cukru v krvi dokonce pod počáteční úroveň. A důsledkem je nová neovladatelná chuť na sladké. Pokud se budete snažit, zahnat „mlsnou“ bonbony a sladkostmi, odrazí se to především na vaší váze. Protože příliš mnoho cukru si tělo změní na tuk a ten si uloží…

Naopak v zelenině, luštěninách, celozrnných produktech a samozřejmě v ovoci najdete nejen „zdravý cukr“, ale i vitaminy a minerální látky. Hladina cukru v krvi po nich stoupá jen pomalu, takže vás žádné chutě na sladké přepadat nebudou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat