Prostreno.cz

Hřejivé paprsky slunce nebudou po konzumaci goji pleti tak škodit

Dny jsou delší a teplotně příjemnější. S hřejivým sluncem nad hlavou je to hned veselejší. Ale co pleť? Nedopusťte, aby se na ni UV záření podepsalo, zobejte kustovnici čínskou!

V Asii se používají již více než 2000 let, a to jako tradiční léčivá bylina a doplněk stravy. Červené, sladké bobule goji jsou bohaté na antioxidanty a karotenoidy, které mohou chránit oči před degenerativními chorobami. Poskytují také slušnou dávku aminokyselin, vitaminů B, C e E a mastných kyselin. K čemu vám to bude dobré?

Slunce – dobrý sluha, ale zlý pán

Bobule goji jsou bohaté na antioxidační fytochemikálie, včetně karotenoidů, beta-karotenu a zeaxantinu. (Karotenoidy jsou zodpovědné za charakteristickou oranžově červenou barvu bobulí.) Tato superpotravina má také vysoký obsah minerálů, jako je měď, selen, železo, draslík a zinek, tělu dodává i vitamin B2 a thiamin.

Tyto antioxidanty pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit tkáňové buňky v těle a otevírají cestu mnoha chorobám. S věkem se riziko oxidačního poškození DNA a mutací, jež stojí i za rakovinou a různými dalšími systémovými onemocněními, zvyšuje. A slunce tomu všemu moc nepomáhá.

O vrásky nikdo nestojí

Pravda je taková, že vznik volných radikálů může vyvolat nejen ionizující záření, ale třeba i záření ultrafialové. Prvotním problémem, okem viditelným, je předčasná tvorba vrásek. Goji proti něčemu takovému bojují.

Díky vysokému množství betakarotenu pravidelný přísun plodů kustovnice čínské prokazatelně podporuje zdravou, zářící pokožku (beta-karoten se v těle mění na retinol a chrání před UV zářením ze slunce, přírodní aminokyselina betain má zase účinky proti záření ultrafialovému - UVB).

Další bonusy, které si zamilujete

Goji také chrání oči a posilují imunitní systém. Navíc bylo zjištěno, že šťáva z nich zvyšuje energii a stimuluje gastrointestinální funkce. Vlastně jsou receptem na dlouhověkost už jen proto, že patří k zásobárnám nejen vitaminů a minerálů, ale i bílkovin a všech devíti esenciálních aminokyselin.

Další dobrou zprávou je, že podle vědců urychlují spalování sacharidů, což napomáhá hubnutí. Šťáva z bobulí kustovnice čínské má totiž sice sladkou chuť, ale nízký glykemický index. Kromě ochrany pleti a snížení oxidačního stresu tedy počítejte i s tím, že si goji můžete dopřát bez výčitek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat