Prostreno.cz

Neznámé, za to zdravé peruánské třešně

Andské ovoce, peruánské třešně, lampionová květina – physalis má mnoho jmen. Podívali jsme se na tohle super ovoce zblízka a zjistili několik zajímavých faktů.

Domov této nenáročné rostliny jsou vysokohorské oblasti Jižní Ameriky. Ovšem většina asi 90 druhů roste v současnosti na celém americkém kontinentu. V Evropě se daří pouze druhu Physalis alkekengi, ale vystačí si s běžnou zahradní půdou a dostatkem místa.

Ozdobná rostlina

Možná tuhle super rostlinu znáte jako ozdobnou. Při dozrávání je ovoce svítivě oranžové v papírových kalíšcích. Teprve až ovoce dozraje, tato slupka zhnědne a uschne. Sklízí se v srpnu a září.

Jak zdravé je physalis

V lidovém léčitelství se toto „ovoce Inků“ používá jako podpora k léčbě rakoviny, malárie, astmatu, žloutenky, dermatitidy a revmatu. Jejich obsah živin je podobný jako goji. Obsahují nezanedbatelné množství vitamínů C a A, vápníku, sacharidů, bílkovin, železa, riboflavinu a také vody.

Superpotravinou se nazývá ale i díky svým dalším schopnostem. Posiluje imunitní systém, reguluje cholesterol, chrání cévy a podporuje trávení. Ovšem nejzázračnější jsou její protizánětlivé, antibakteriální a antialergenní účinky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat