Prostreno.cz

Jojobový olej prospívá vlasům a pleti jen při správném nanášení

Je k dostání v každé lékárně, drogerii i prodejně zdravé výživy. A to je dobře. Jojobový olej miluje pleť i vlasy. Víte, jak ho nanášet a těžit s mnoha jeho pozitiv?

Jojobový olej je čirý olej bez zápachu získaný z drcených fazolí jojobového keře, který se většinou vyskytuje v pouštích jihozápadní Ameriky a Mexika. Snižuje známky předčasného stárnutí, hydratuje, regeneruje a chrání krásu. Působí proti vzniku vyrážek, zklidňuje popáleniny, zlepšuje krevní oběh a bojuje proti plísňovým infekcím. Především ale působí jako přírodní zvlhčovač, vosk podobný mazu, který produkuje lidské tělo. A s tím se pojí další benefity.

Kolagen se vždycky hodí

Jojobový olej stimuluje růst vlasů (zvlášť když se smíchá s éterickými oleji, kupříkladu rozmarýnem), zvyšuje produkci kolagenu, ošetřuje suchou pokožku hlavy, neucpává póry (je nekomedogenní) a pochlubit se může čisticími, antimikrobiální a protizánětlivými vlastnostmi. To vše díky vitaminům A, E a F, nasyceným a nenasyceným mastným kyselinám a skvalenu, přírodní organické sloučenině. A jak se vlastně používá?

Přesto, že je jojobový olej je hypoalergenní a obecně bezpečný, pro jistotu proveďte test snášenlivosti, zvlášť pokud máte citlivou pleť. Malé množství naneste na zápěstí a vyčkejte, zda se neobjeví alergická reakce (vyrážka, svědění a podobně). Jojobový olej se dá párovat s tím kokosovým nebo olivovým.

Pod čepici i do lahviček

Pro zvýšení účinku je vhodné ho krátce zahřát, vmasírovat do pokožky hlavy a nechat aspoň půl hodiny působit (ale třeba klidně i přes noc). Smíchejte dvě až tři kapky jojobového oleje se dvěma lžícemi kokosáku, aplikujte, hlavu zakryjte sprchovou čepicí a běžte do hajan. Je-li na vás tento postup příliš komplikovaný, přidejte několik kapek jojobového olejíčku do svého oblíbeného šamponu nebo kondicionéru, nebo jím obohaťte podomácku připravené pleťové či vlasové masky založené na medu, vejcích, ovesných vločkách nebo avokádu.

Jako dětská prdelka

Co se týče pokožky, tak dobrou zprávou je, že se dobře vstřebává a nezanechává mastný film. Mastnou pleť zmatňuje, tu suchou hydratuje. Obecně podporuje pružnost a snižuje výskyt vrásek, je to zkrátka takový fajn anti-aging prostředek a skvělý bojovník proti akné. V tomto případě se nanáší stejně jako krém. Obličej nebo jiné části těla očistěte od prachu a líčidel, naneste pár kapek oleje a nechte jej vstřebat. Pokud se vám zdá, že je oleje až příliš, pleť opláchněte teplou vodou a vysušte ji papírovou utěrkou. No a těšte se z mladistvého vzhledu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat