Prostreno.cz

Zahradničení má spoustu zajímavých výhod

Více času stráveného s rodinou, útlum stresu, zdravější jídelníček nebo menší pravděpodobnost diabetu, srdečních chorob a rakoviny. To je jen zlomek fantastických výhod, které poskytuje zahradničení!

Zahradničení je oblíbený český koníček. Dost možná by se dalo říct, že dokonce místní fenomén. Z průzkumu uskutečněného jistým maloobchodním potravinovým řetězcem vyplynulo, že bylinky, ovoce, zeleninu nebo květiny pěstuje 73 procent našinců. Nejvášnivějšími pěstiteli jsou pak lidé žijící v malých městech do tří tisíc obyvatel, kde se této bohulibé činnosti věnuje každý druhý místní. A je to tak dobře! Mít ustavičně ruce v hlíně je totiž velice prospěšné. A to hlavně z těchto důvodů.

Co mi vyroste, to si sním

Četné vědecké studie prokázaly, že rodiny, které produkují své vlastní potraviny, jedí mnohem více ovoce a zeleniny. Snáze tak splní denní doporučovaný příděl těchto plodin, což je pět porcí. A pozor, netýká se to jen dospělých, ale i dětí a dospívajících, což odborníci a výživoví poradci slyší moc rádi.

Mám rýč a nejsem ve stresu

Na základě nedávného nizozemského výzkumu vědci zjistili, že zahradničení tlumí stres lépe, než většina volnočasových relaxačních aktivit. Z části je to díky čerstvému vzduchu a pobytu na slunci, který samovolně spouští výrobu vitaminu D a zvyšuje hladinu šťastného hormonu neboli serotoninu. Sluší se zmínit, že vitamin D je spojován i s menším rizikem diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy, nadváhy a některých druhů rakoviny.

Pružné tělo a zdravější mozek

Všechno to odstraňování plevele, kopání, hrabání, ohýbání, používání různého náčiní i hnojení se v podstatě dá považovat za aerobní cvičení. Žádný div, že lidé, kteří pravidelně opečovávají svoji zahrádku, bývají fyzicky aktivnější a netrpí tolik bolestmi kloubů. Rovněž jsou podle expertů daleko méně náchylnější k depresím, Alzheimerově chorobě, bipolárním poruchám, neurózám a zapomnětlivosti. No vida, péče o rajčata, okurky, papriky i byliny je skutečně na lékařský předpis!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat