Prostreno.cz

Antibakteriální obvaz si vypěstujete i doma

Člověk nikdy neví, kdy takový obvaz bude potřebovat. Ne nadarmo se říká, že „náhoda je blbec“! V případě zranění je náhoda sice nešťastná, ale za štěstí můžete považovat to, že pěstujete čistec vlnatý.

Ke škrábancům, odřeninám i řezným ranám lze přijít velice snadno. Stačí totiž i malá chvilka nepozornosti a krvácející bolístka je na světě. Řada lidí zranění nejprve důkladně omyje vodou a zbaví povrchových nečistot. Pak přichází na řadu obvaz, který bolestivé nadělení chrání před podrážděním i infekcí, přičemž urychlí hojení. Tedy, říká se to…

Pravda, nebo mýtus?

Pokud jde o tvrzení, že se díky antibakteriálnímu a antiseptickému obvazu rána zacelí dvakrát rychleji, někteří odborníci ho zpochybňují s tím, že stále chybějí důkazy. Ať už ale zmíněná zdravotnická pomůcka (ne)funguje, jak chce, jistě se shodneme na tom, že patří k základní domácí výbavě. A teď si představte, že byste ji jednoho dne přestali kupovat. Co kdyby vám místo toto začala růst v květináči nebo na zahrádce? Je to možné. Vítejte ve světě alternativní medicíny, která vám ušetří čas, peníze i kroky do lékárny!

Kavkazská první pomoc

Čistec vlnatý je suchomilná trvalka náležící do kategorie hluchavkovitých. Pochází z Kavkazu a bývá nazývána zaječí uši. Je to proto, že její listy jsou na dotek velmi hebké a tvarem zaječí uši skutečně připomínají. Právě o této části rostliny se často zmiňuje historická válečná literatura, a to z prostého důvodu – sloužila jako obvaz hojně využívaný na bojištích. A že šlo o skvělý nápad, to moderní věda jenom potvrzuje.

Nastavená ruka matky přírody

Čistec kromě toho, že absorbuje krev a uspíší její srážlivost, čím zastaví krvácení, obsahuje i ty antibakteriální a antiseptické látky. Navíc funguje jako skvělý protizánětlivý prostředek, což je v zásadě všechno, co potřebujete k rychlé regeneraci a prevenci infekcí. V případě potřeby stačí utrhnut list a upevnit ho na zasažené místo. Tato bylinka má ovšem i jiné výhody, protože ulevuje od bolesti a snižuje otoky po bodnutí hmyzem. Čaj z ní připravený zastavuje průjem a sráží horečku, přičemž prospívá srdci i játrům. Zahrádkáři pak jistě ocení její nenáročnost i to, že se rozrůstá opravdu rychle.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat